Bielorusko tvrdí, že existuje veľká šanca na ozbrojenú provokáciu zo strany Ukrajiny

NETKY.SK • 16 August 2024, 19:08 • 2 min
Bielorusko tvrdí, že existuje veľká šanca na ozbrojenú provokáciu zo strany Ukrajiny

MOSKVA - Bieloruský minister obrany Viktor Khrenin v piatok uviedol, že existuje vysoká pravdepodobnosť ozbrojenej provokácie zo susednej Ukrajiny a že situácia na ich spoločnej hranici "zostáva napätá", uviedla štátna tlačová agentúra Belta.

slovakia

left justify in out

Khreninove vyjadrenia prišli viac ako týždeň po tom, čo Ukrajina prekvapivo vyslala cez západnú hranicu Ruska tisíce vojakov"Vzhľadom na prítomnosť ukrajinských ozbrojených formácií v pohraničných oblastiach je vysoká pravdepodobnosť prípravy a vykonávania ozbrojených provokácií na našom území, ako aj vysokoprofilových akcií, a to aj so zapojením bieloruských nacionalistických formácií," uviedol Khrenin podľa Belty.

Ukrajinská armáda okamžite neodpovedala na písomnú žiadosť o vyjadrenie.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa stal hlavným podporovateľom Vladimira Putina, odkedy ruský prezident vo februári 2022 nariadil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, ktorej časť bola zinscenovaná z bieloruskej pôdy.

Lukašenko vo štvrtok povedal, že Ukrajina by mohla zaútočiť na Bielorusko a rozšíriť vojnu.

Bielorusko v sobotu oznámilo, že posiela vojakov na posilnenie svojej južnej hranice s Ukrajinou po tom, čo obvinilo Kyjev z narúšania jeho vzdušného priestoru bezpilotnými lietadlami. Kyjev uviedol, že nezaznamenal žiadne známky bieloruského nahromadenia a oficiálne nekomentoval obvinenia z narušenia vzdušného priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Pavel Mikheyev
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies