Izraelská ekonomika zaostáva, centrálna banka možno nezníži úroky

NETKY.SK • 18 August 2024, 16:00 • 2 min
Izraelská ekonomika zaostáva, centrálna banka možno nezníži úroky

Izraelské hospodárstvo zažilo v 2. štvrťroku 2024 pomalší rast, než sa predpokladalo, kvôli vojenskému konfliktu v Gaze. Hrubý domáci produkt vzrástol medziročne o 1,2 %, čo je výrazne menej ako očakávané 4,4 %. Rýchly nárast inflácie a geopolitické napätie pravdepodobne zabráni centrálnej banke v znížení úrokových sadzieb.

slovakia

left justify in out

Izraelské hospodárstvo zaznamenalo v 2. štvrťroku 2024 pomalší rast, než sa očakávalo, kvôli vojenskému konfliktu v Gaze.

Napriek tomu sa zdá, že tento spomalený rast nebude stačiť na to, aby centrálna banka v budúcom týždni znížila úrokové sadzby, keďže inflácia rastie.

Ústredný štatistický úrad uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Izraela vzrástol medziročne o 1,2 % v období od apríla do júna 2024.

Analytici pritom očakávali nárast o 4,4 %, po predchádzajúcom revidovanom náraste o 17,3 % v 1. štvrťroku 2024.

Rast spotrebiteľských výdavkov sa v 2. štvrťroku výrazne spomalil na 12 % zo 23,5 %.

V 1. štvrťroku 2024, zatiaľ čo vládne výdavky sa zrýchlili na 8,2 % z 2,6 %.

 

Investície tiež výrazne spomalili, dosahujúc len 1,1 % v porovnaní s 34,7 %.

V prepočte na obyvateľa sa HDP Izraela v poslednom štvrťroku znížil o 0,4 %.

Konflikt v Gaze začal po útoku palestínskych militantov vedených Hamasom na juh Izraela 7. októbra minulého roku.

Štatistický úrad uviedol, že izraelská ekonomika vzrástla medziročne o 2,5 % za prvý polrok 2024, čo je slabšie tempo ako 4,5 % v rovnakom období minulého roka.

Jonathan Katz, hlavný ekonóm Leader Capital Markets, upozornil, že nedostatok palestínskych pracovníkov od začiatku konfliktu bráni plnému oživeniu investícií do bytovej výstavby.

Podľa údajov zverejnených vo štvrtok (15. augusta) vzrástla miera inflácie v Izraeli v júli na 3,2 % z 2,9 %, čím presiahla ročný inflačný cieľ vlády v pásme 1 - 3 %.

Centrálna banka Izraela sa najbližšie rozhodne o úrokových sadzbách 28. augusta.

Po znížení základnej úrokovej sadzby v januári ju banka na ďalších zasadnutiach vo februári, apríli, máji a júli ponechala nezmenenú, pričom uviedla dôvody ako geopolitické napätie, rastúce cenové tlaky a voľnejšiu fiškálnu politiku v dôsledku vojny.

Ekonómovia očakávajú, že centrálna banka nebude úrokové sadzby znižovať, najmä vzhľadom na zrýchlenie inflácie v júli a vysokú úroveň geopolitických rizík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, Ilustračné foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies