Pátranie po ruských horolezcoch na Gasherbrum IV pokračuje

NETKY.SK • 18 August 2024, 18:20 • 2 min
Pátranie po ruských horolezcoch na Gasherbrum IV pokračuje

Pakistanské úrady stále hľadajú troch ruských horolezcov, ktorí sa stratili na Gasherbrum IV. Záchranná operácia, ktorá už evakuovala dvoch členov tímu do Skardu, pokračuje s cieľom nájsť aj zostávajúcich horolezcov vrátane vodcu expedície Sergeja Nilova. Tento incident sa pridáva k nedávnym tragédiám v oblasti, kde extrémne podmienky často spôsobujú smrteľné nehody.

slovakia

left justify in out

Pakistanské úrady stále pátrajú po troch ruských horolezcoch, ktorí sa stratili na vrchole Gasherbrum IV, ktorý je 17. najvyšším vrcholom sveta.

Ruský tím, vedený Sergejom Nilovom, sa zúčastňoval na misii zameranej na vyzdvihnutie tela horolezca Dmitrija Golovčenka z hory Gasherbrum IV s výškou 7925 metrov.

Počas misie však tím čelil katastrofe a pakistanská armáda v sobotu spustila záchrannú operáciu, počas ktorej sa už podarilo evakuovať dvoch horolezcov do mesta Skardu na lekárske ošetrenie.

Pakistanský horolezecký klub, ktorý je prevádzkovaný vládou, oznámil, že armádne vrtuľníky uskutočnia ďalšiu záchrannú misiu na lokalizáciu troch nezvestných horolezcov vrátane Nilova.

Golovčenko zahynul vlani počas výstupu na Gasherbrum IV, pričom Nilov nehodu prežil.

Obaja horolezci získali prestížnu medzinárodnú cenu Piolet d'Or za svoje odvážne výstupy.

V uplynulých mesiacoch sa v tejto oblasti odohrali viaceré fatálne incidenty, vrátane smrti štyroch japonských horolezcov na druhej najvyššej hore sveta, K2.

Každé leto stovky horolezcov z Európy skúšajú zdolať vrcholy Pakistanu, zatiaľ čo počas zimy sa o to pokúša len málo z nich.

Extrémne riziko lavín a nepriaznivé počasie sa v minulosti ukázali ako fatálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPA, Ilustračná foto: furtenbachadventures.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies