Zelenskyj prvýkrát stanovil cieľ operácie v Kurskej oblasti. Od spojencov požaduje ďalšie zbrane

NETKY.SK • 19 August 2024, 09:07 • 2 min
Zelenskyj prvýkrát stanovil cieľ operácie v Kurskej oblasti. Od spojencov požaduje ďalšie zbrane

KYJEV - Cieľom vpádu ukrajinských vojsk do ruskej Kurskej oblasti je vytvoriť tam nárazníkovú zónu, aby ruské sily nemohli cez hranicu útočiť na Ukrajinu. Vo svojom večernom prejave to v nedeľu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry AP tak prvýkrát jasne stanovil cieľ operácie, ktorú ukrajinské sily začali 6. augusta.

slovakia

left justify in out

Hlavná úloha ukrajinských síl podľa Zelenského teraz spočíva v zničení čo najväčšej časti ruského potenciálu napádať Ukrajinu. „Najmä to znamená vytvorenie nárazníkovej zóny na agresorovom území, a to je naša operácia v Kurskej oblasti,“ zdôraznil Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda.

Až doteraz ukrajinský prezident o vpáde vojsk do Ruska hovoril, že cieľom operácie je ochrániť pohraničné obce v Sumskej oblasti, ktoré čelili ustavičnému ruskému ostreľovaniu, pripomína AP.ä

Zelenskyj v nedeľu večer tiež poukázal na zložitú situáciu ukrajinských vojakov na východe krajiny, kde pri Pokrovsku a Torecku musia odrážať desiatky ruských útokov denne. Apeloval tiež na spojencov, aby urýchlili dodávky potrebných zbraní a munície. „Zvlášť sa obraciam na Spojené štáty, Britániu a Francúzsko,“ povedal Zelenskyj.

Postup Rusov v Pokrovsku

Agentúra Unian pripomenula, že pri Pokrovsku sa vedú jedny z najťažších bojov na fronte a že ruské vojská tam postupujú. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v nedeľu opäť vyzvala ľudí žijúcich blízko frontovej línie, aby sa evakuovali.

Ukrajinské sily operujúce v ruskej Kurskej oblasti zničili druhý dôležitý most. Na platforme Telegram to napísal veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Zverejnil aj video, ktoré podľa neho ukazuje presný vzdušný úder na most.

„O jeden most menej,“ napísal Oleščuk vo svojom príspevku, v ktorom most presne nelokalizoval. Ruský telegramový kanál Mash, ktorý má kontakty na ruské bezpečnostné zložky, ale uviedol, že ide o most cez rieku Sejm neďaleko dediny Zvannoje. Iný most cez rieku Sejm zničili ukrajinské sily v piatok v Gluškovskom okrese v Kurskej oblasti. Podľa kanála Mash zostáva v regióne už iba jeden použiteľný most. Ak sa tieto správy potvrdia, sťaží sa Rusku zásobovanie jednotiek, ktoré sa snažia ukrajinskú ofenzívu odraziť. Ruské vojská zatiaľ neboli schopné zatlačiť ukrajinské jednotky späť za hranice.

Ukrajina, ktorá sa od februára 2022 bráni rozsiahlej ruskej agresii, v posledných dvoch týždňoch obsadila podľa tvrdenia Kyjeva 1 150 kilometrov štvorcových ruského územia a 82 pohraničných obcí vrátane mestečka Sudža. Cez nich prúdi ruský zemný plyn do krajín Európskej únie.

Ukrajinské sily zničili most v Kurskej oblasti.
Ukrajinské sily zničili most v Kurskej oblasti.
Zdroj: Ozbrojené sily Ukrajiny


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Ukrajinska pravda, Foto: TASR / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies