Agrokomplex v Nitre: 25 osobností získalo najvyššie rezortné ocenenia

NETKY.SK • 19 August 2024, 09:23 • 2 min
Agrokomplex v Nitre: 25 osobností získalo najvyššie rezortné ocenenia

NITRA - Svojou odbornou a neraz celoživotnou prácou sa zaslúžili o rozvoj pôdohospodárstva a vidieka. Minister Richard Takáč im za to udelil na slávnostnom galavečere v rámci 49. ročníka medzinárodnej výstavy Agrokomplex najvyššie rezortné ocenenie.

slovakia

left justify in out

"Vzdávame hold tým, ktorí svojou neúnavnou prácou, odvážnymi inováciami a neochvejnou oddanosťou posúvajú naše odvetvia vpred. Ich prínos nie je len ekonomický, hoci aj ten je nesporne významný. Vďaka ich úsiliu máme na našich stoloch kvalitné a zdravé potraviny, naše lesy sú spravované udržateľným spôsobom a náš vidiek prosperuje a rozvíja sa," uviedol minister Richard Takáč.

Na Agrokomplexe sa rok čo rok stretáva to najlepšie, čo slovenské poľnohospodárstvo, potravinárstvo, lesníctvo a vidiek vôbec ponúka. Zároveň je to unikátna príležitosť na oceňovanie tých najlepších.

Zlaté, strieborné a bronzové medaily získalo spolu 21 ocenených a Ceny ministra si prevzali 4 celoživotní poľnohospodári.

"Ich práca je náročná, vyžaduje si veľa obetavosti a trpezlivosti. A nie vždy je dostatočne docenená širokou verejnosťou. Práve preto je mimoriadne dôležité, aby sme ich úspechy verejne uznali a dali im najavo, ako veľmi si vážime ich prínos pre našu spoločnosť," pokračuje minister Takáč s tým, že verí, že ocenenie týchto ľudí bude inšpiráciou aj pre mladých a novú generáciu poľnohospodárov, potravinárov, lesníkov a všetkých, ktorí sa podieľajú na rozvoji vidieka.

 

Bronzová medaila:

Jozef Válek - Za celoživotné zásluhy v oblasti potravinárstva s dôrazom na zachovanie historického a kultúrneho dedičstva tradície spracovania ovocia a výroby ovocných destilátov.
 
Michal Sviček - Za dlhoročné aktivity v rámci prípravy a realizácie Spoločnej poľnohospodárskej politiky zamerané na kontrolu metódou diaľkového prieskumu Zeme, GSAA, vypracovanie geografických informačných vrstiev v rámci krížového plnenia a Greeningu, ako dôležitého komponentu pre uplatnenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky na Slovensku a čerpaní fondov EU v rámci rezortu pôdohospodárstva.

Miroslav Juríček - Za vynikajúce výsledky dosiahnuté v oblasti osivárstva a v živočíšnej výrobe.
 
Milan Paška - Za dlhoročnú aktívnu prácu na agronomickom úseku, najmä v komoditách cukrová repa, raž ozimná a zrnová kukurica.
 
Martin Malatinec - Za dlhoročné pôsobenie v agrorezorte a propagáciu poľnohospodárskeho hnutia na verejnosti.
 
Július Vrábel - Za dlhoročné pôsobenie v agrorezorte a propagáciu poľnohospodárskeho hnutia na verejnosti.
 
Eva Hušťáková - Je pracovníčkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a ocenenie dostáva za dlhoročné aktívne pôsobenie v oblasti lesného hospodárstva a pri príležitosti životného jubilea.
 
Vladimír Paľurik - Za dlhoročné pôsobenie v oblasti šľachtenia a plemenitby mäsového hovädzieho dobytka, predovšetkým plemena limousine.
 
Štefan Köteles - Za  dlhodobé aktívne pôsobenie v agrorezorte a pri príležitosti životného jubilea 60 rokov.

Odovzdávanie ocenení
Odovzdávanie ocenení
Zdroj: FB/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Strieborná medaila: 

Jozef Horváth - Za celoživotné zásluhy v oblasti šľachtenia a plemenitby ošípaných.
 
Vojtech Brestenský - Za celoživotnú vedeckú činnosť zameranú na oblasti technológie a techniky chovu hospodárskych zvierat.

Marian Halmeš - Za prínos v oblasti ekologického poľnohospodárstva a presadzovanie záujmov poľnohospodárov do legislatívy.

Štefan Zekucia - Za celoživotnú úspešnú prácu a snahu o rozvoj poľnohospodárstva v regióne Spiša ako aj za 30-ročnú prácu vo funkcii predsedu družstva v Smižanoch, jeho stabilizáciu a rozvoj a pri príležitosti odchodu do dôchodku.
 
Gabriela Čechovičová - Za pestovanie a spracovanie maku v duchu najlepších gazdovských tradícií Slovenska.
 
Pavel Lechman - Za celoživotné zásluhy v oblasti potravinárstva s dôrazom na zachovanie historického a kultúrneho dedičstva tradície spracovania ovocia a výroby ovocných destilátov.
 
Marián Šolty - Za aktívne zastupovanie slovenských spracovateľov a prvovýrobcov mlieka v odborných skupinách a poradných orgánoch na národnej úrovni.
 
Anton Sivák - Za 25 rokov pôsobenia vo funkcii predsedu PD Liptovský Mikuláš.

Odovzdávanie ocenení
Odovzdávanie ocenení
Zdroj: FB/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Zlatá medaila: 

Jozef Oremus - Za celoživotný prínos pre sektor potravinárstva a dlhoročné pôsobenie v hodnosti cechmajstra Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska.
 
František Grácz (in memoriam) - Za celoživotný prínos v oblasti chovu koní nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
 
Ján Kopšo - Za celoživotnú prácu v rezorte pôdohospodárstva, aktívnu propagáciu duálneho vzdelávania, úspešné pôsobenie vo funkcii predsedu PD Vršatec Pruské a pri príležitosti životného jubilea 60 rokov.
 
Jozef Beňo - Za celoživotné zásluhy v oblasti potravinárstva s dôrazom na zachovanie historického a kultúrneho dedičstva tradície spracovania ovocia a výroby ovocných destilátov.

Cena ministra:

Jozef Urminský z PPD Prašice - Za dlhoročnú úspešnú riadiacu činnosť a dosahované výsledky v riadení poľnohospodárskeho podniku rastlinnej a živočíšnej výroby, vrátane špeciálnej výroby a jej spracovanie a uvádzanie na trh, ako aj pri príležitosti  životného jubilea 70 rokov.
 
Peter Schultz z PD Mojmírovce - Za dlhoročnú úspešnú riadiacu činnosť a dosahované výsledky v riadení poľnohospodárskeho podniku rastlinnej a živočíšnej výroby, vrátane špeciálnej výroby a jej spracovanie a uvádzanie na trh a tiež pri príležitosti životného jubilea 70 rokov.
 
Ján Hrvilko z PD Bukovce - Za celoživotnú úspešnú prácu v poľnohospodárstve, ako aj v činnosti Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komore Svidník, kde zastáva funkciu predsedu už 16 rokov. Ocenenie a gratulácia mu patrí aj pri príležitosti životného jubilea 75 rokov.
 
Vojtech Tĺčik z agropenziónu v Podkylave - Za celoživotné zásluhy v oblasti rozvoja a propagácie poľnohospodárskej ekologickej výroby a pri príležitosti životného jubilea 80 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies