Stonehenge: Prevratné zistenia vedcov. Odkiaľ naozaj pochádza?

NETKY.SK • 19 August 2024, 09:39 • 2 min
Stonehenge: Prevratné zistenia vedcov. Odkiaľ naozaj pochádza?

AMESBURY - Už viac ako storočie archeológovia vedia, že niektoré kamene v Stonehenge pochádzajú z Walesu a boli prevezené asi 200 km na miesto neolitického monumentu na planine Salisbury.

slovakia

left justify in out

Štúdia teraz odhalila, že jeden z centrálnych megalitov Stonehenge nie je vôbec waleský, v skutočnosti je škótsky.

V objave, ktorý jeden zo zúčastnených vedcov označil za skutočne šokujúci, nová analýza zistila, že najväčší "modrý kameň" v Stonehenge bol odvlečený na miesto zo severovýchodného rohu Škótska zo vzdialenosti najmenej 750 km.

"Toto úžasné zistenie nemení len to, čo si myslíme o Stonehenge, ale aj to, čo si myslíme o celom neskorom neolite," povedal čestný vedecký pracovník University College London a jeden z expertov, ktorí sa podieľali na štúdii, Rob Ixer.

Pre mnohých bude najväčšou otázkou, ako stavitelia Stonehenge previezli obrovský kameň zo Škótska do Wiltshire. 

"Námorná doprava je jednou z možností," povedal vedúci autor štúdie Anthony Clarke z Curtin University.

Avšak archeológ a spisovateľ Mike Pitts, ktorý nebol zapojený do výskumu, ale jeho práca na neolitických pamiatkach zahŕňa knihu How to Build Stonehenge (Ako postaviť Stonehenge), je presvedčený, že kameň neprepravili po mori ale po súši.

"Ak položíte kameň na loď na mori, nielenže riskujete, že ho stratíte, ale tiež ho nikto nevidí. Namiesto toho pozemná cesta, ktorá môže trvať mnoho rokov, by zaujala ľudí na ceste, pričom kameň by bol čoraz vzácnejší," povedal. Hoci sa to dnes môže zdať nemožné, preprava po súši podľa jeho slov "bola ľahko na dosah neolitických technológií."

Mapa pôvodu kameňov
Mapa pôvodu kameňov
Zdroj: The Guardian


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: The Guardian, Foto: smithsonianmag.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies