Ako správne pripraviť školákom desiatu? Odborníčka radí

NETKY.SK • 19 August 2024, 10:16 • 2 min
Ako správne pripraviť školákom desiatu? Odborníčka radí

Pre mnohých rodičov je pripravovanie desiaty doslova nočná mora, pretože deti školskú desiatu často odmietajú zjesť a prinesú ju domov nedotknutú alebo ju rovno vyhodia. Desiata je pritom pre školopovinné dieťa kľúčovým jedlom počas školského dňa.

slovakia

left justify in out

Nielen školská desiata, ale aj raňajky poskytujú deťom dobrý základ na začiatok nového dňa. "Ak dieťa pravidelne neraňajkuje a nedesiatuje, môže dôjsť k výkyvom hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje väčšiu únavu, nesústredenosť alebo chuť na sladké potraviny," vysvetľuje Markéta Veverková, nutričná špecialistka zo spoločnosti Nestlé.

Veľkosť školskej desiaty by mala zodpovedať dennému režimu dieťaťa.

Dopoludňajšia desiata, určená na konzumáciu medzi raňajkami a obedom, môže byť menšia a ľahšia, pričom by mala poskytnúť približne 5 až 10 % denného energetického príjmu.

Popoludňajšia desiata môže byť výdatnejšia a odporúča sa dieťaťu pribaliť vtedy, ak má popoludňajšie pohybové aktivity. Táto desiata by mala zabezpečiť asi 10 až 15 % denného energetického príjmu.

 

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Je dôležité desiatu správne zostaviť tak, aby nielen dodala energiu, ale aj poskytla dôležité makroživiny, vitamíny a minerálne látky. Desiaty môžu byť rôznorodé, čo je pre deti obzvlášť príťažlivé a podporí ich v chuti zjesť ich celé.

Rodičia môžu kombinovať celozrnné pečivo so šunkou, syrom a čerstvo nakrájanou zeleninou. Skvelou voľbou môžu byť aj nátierky s tvarohom, zeleninou a bylinkami, sezónne ovocie alebo nepražené a nesolené orechy. Vhodné sú aj mliečne výrobky, ako sú kefír, jogurt s müsli alebo cottage syr.

Pokiaľ ide o nápoje, je rozhodne potrebné vyhýbať sa energetickým nápojom. Sú spojené so zdravotnými rizikami, ako sú choroby kardiovaskulárneho systému a vyššia kazovosť zubov. Podľa odborných štúdií často vedú aj k rizikovému správaniu, ako je fajčenie, čo so sebou prináša ďalšie problémy.

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Ovocie a zelenina sú veľmi dôležité, pričom práve zelenina nie je častokrát pre deti príliš atraktívna. "Preto je dobré zeleninu deťom servírovať hravým spôsobom. Čím farebnejšia a pestrejšia bude, tým väčšia je šanca, že deťom zachutí. Ak je možné, prednosť treba dávať sezónnym produktom," prízvukuje Veverková.

Aj v škole môžu deti získať plno dôležitých informácií o správnej a vyváženej strave. Napríklad program "Viem, čo zjem", ktorý je určený pre žiakov základných škôl, je zostavený tak, aby deti motivoval k vyváženému životnému štýlu, pohybovým aktivitám a správnym stravovacím návykom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Nestlé, Ilustračné foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies