Pre rozhovory o prímerí v Gaze podľa Blinkena nastal rozhodujúci moment + VIDEO

NETKY.SK • 19 August 2024, 09:57 • 2 min
Pre rozhovory o prímerí v Gaze podľa Blinkena nastal rozhodujúci moment + VIDEO

TEL AVIV - Pre rozhovory o prímerí v Pásme Gazy teraz podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena nastal rozhodujúci moment. Je to "možná posledná príležitosť" dostať rukojemníkov domov, povedal aj pred dnešným rokovaním s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom v Tel Avive. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AFP šéf americkej diplomacie tiež vyzval Izrael a Hamas, aby úsilie o dosiahnutie prímeria nezmarili.

Dohodu o prímerí sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť napriek niekoľkomesačným snahám sprostredkovateľov z Kataru, Egypta a Spojených štátov. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň po skončení zatiaľ posledného kola rokovaní v Katare uviedol, že prímerie je bližšie ako kedykoľvek predtým.

Palestínske teroristické hnutie Hamas bolo ale po rozhovoroch skeptické. V nedeľu večer návrh podľa servera denníka The Times of Israel odmietlo a obvinilo Netanjahua, že vznáša stále nové požiadavky. Tiež niektoré izraelské a americké médiá v posledných týždňoch písali o tom, že Netanjahu má nové podmienky, aby si udržal podporu vládnych koaličných partnerov z krajne pravicových a ultraortodoxných strán.

Palestínske deti pozerajú na škody v nádvorí nemocnici Al-Aksá, kde boli stany zničené po izraelskom bombardovaní v Dajr al-Balah, v Pásme Gazy, 4 augusta 2024.
Palestínske deti pozerajú na škody v nádvorí nemocnici Al-Aksá, kde boli stany zničené po izraelskom bombardovaní v Dajr al-Balah, v Pásme Gazy, 4 augusta 2024.
Zdroj: AP / Abdel Kareem Hana

Práve s Netanjahuom, podľa ktorého šance na prímerie nie sú veľké, pretože ho blokuje Hamas, bude dnes Blinken tiež rokovať a čaká ho aj schôdzka s ministrom obrany Joavem Galantom. V utorok potom zamieri do Egypta.

Vojna v Gaze sa začala vlani 7. októbra po teroristickom útoku Hamasu a ďalších palestínskych ozbrojencov na Izrael. Zomrelo pri ňom okolo 1200 ľudí, prevažne civilistov, a ďalších 251 bolo unesených do Gazy. V úzkom pobrežnom pásme, kde na území veľkom ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, odvtedy podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 40-tisíc ľudí, tiež prevažne civilistov. Veľká väčšina obyvateľov musela opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AFP, The Times of Israel, Foto: GPO / Haim Zach
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies