Alain Delon: Prezident Macron vzdáva hold „francúzskemu pamätníku“, ktorý zomrel vo veku 88 rokov

NETKY.SK • 19 August 2024, 12:09 • 2 min
Alain Delon: Prezident Macron vzdáva hold „francúzskemu pamätníku“, ktorý zomrel vo veku 88 rokov

PARÍŽ - Poctu vzniesol Macron francúzskej filmovej hviezde Alainovi Delonovi, ktorý zomrel pokojne vo svojom dome v Douchy, obklopený svojimi tromi deťmi a rodinou, vo veku 88 rokov.

slovakia

left justify in out

Delon, považovaný za „mužskú Brigitte Bardot“, bol často obsadzovaný ako romantický lámač sŕdc a hral v klasikách ako Plein Soleil, Le Samouraï a Rocco a jeho bratia. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rámci vyjadrenia úcty povedal, že herec „hral legendárne úlohy a vytvoril svetový sen“, čo ho upevnilo ako národnú ikonu.

Vo vyhlásení na X, predtým Twitteri, dodal: "Melanchólia, populárny, tajnostkársky, bol viac ako hviezda: bol francúzskym pamätníkom."

Ministerka kultúry Rachida Datiová napísala: „Veríme, že bol nesmrteľný... jeho talent, charizma, jeho aura ho predurčili na hollywoodsku kariéru už v mladom veku, ale vybral si Francúzsko."

Začiatkom tohto roka jeho syn Anthony povedal, že Delonovi diagnostikovali B-bunkový lymfóm, typ rakoviny.

"Jeho deti, Alain Fabien, Anouchka, Anthony, ako aj [jeho pes] Loubo, s hlbokým zármutkom oznamujú, že ich otec zomrel," uviedla jeho rodina vo vyhlásení.

obrazok
V tretiu augustovú nedeľu svet navždy opustil Alain Delon. Bol tovýznamný umelec, ktorý len tak ľahko tento svet neopustí – navždy sa zapísal do dejín filmu a európskej kultúry.
Zdroj: Getty Images
obrazok
Alain Delon ako nájomný vrah Jef Costello vo filme Samuraj (1967).
Zdroj: msdb
obrazok
Alain Delon a Romy Schneider v roku 1960.
Zdroj: Profimedia

Jeho talent bol ocenený v roku 1985, keď získal francúzsku filmovú cenu César v kategórii najlepší herec za film Náš príbeh. V máji 2019 počas filmového festivalu v Cannes získal Čestnú palmu za svoju celoživotnú kariéru. Je to trochu posmrtná pocta, ale ešte za života,” zdôveril sa vtedy dojatý herec na pódiu Palais des Festivals.

Jeho hviezda v neskorších rokoch „začala blednúť", ale na prelome storočia sa znovu objavil v televízii, kde hral veterána detektívov v dvoch minisériách: Fabio Montale (2002) a Frank Riva (2003-04).

Herec bol v posledných rokoch v zlom zdravotnom stave a v roku 2019 utrpel mozgovú príhodu.

Za posledný rok bol Delonov krehký zdravotný stav jadrom rodinného sporu o jeho starostlivosť, čo vyvolalo ostré výmeny názorov prostredníctvom médií medzi jeho tromi deťmi.

V apríli 2024 sudca uvalil na Delona „posilnené opatrovníctvo“, čo znamená, že už nemal úplnú slobodu spravovať svoj majetok. Už bol pod právnou ochranou kvôli obavám o svoje zdravie a pohodu.

S nápadnými modrými očami bol Delon niekedy označovaný ako „francúzsky Frank Sinatra“ pre svoj pekný vzhľad a vyvolával kontroverzie pre svoje spojenia s kriminálnym podsvetím. Medzi bývalými partnerkami bol známy aj milostným životom s hereckou kolegyňou Romy Schneider.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Independent, HSP, CNN, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies