Grécko a Balkán ohrozujú prudké búrky, Rakúsko po lejakoch čelí zosuvom pôdy + VIDEO

NETKY.SK • 19 August 2024, 16:17 • 2 min
Grécko a Balkán ohrozujú prudké búrky, Rakúsko po lejakoch čelí zosuvom pôdy + VIDEO

Európu naďalej sužuje extrémne počasie. Meteorológovia varujú pred silnými búrkami v Grécku a na Balkáne, ktoré môžu spôsobiť povodne, a blesky by mohli zapríčiniť ďalšie požiare. Južné Španielsko medzitým ďalej trápi vlna horúčav. V západorakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko zostalo po zosuvoch pôdy jediné priame cestné spojenie so susedným Tirolskom.

slovakia

left justify in out

Varovanie pred búrkami platí pre grécke ostrovy v Iónskom mori vrátane Korfu. Takmer štvrtinu zo 44 lesných požiarov, proti ktorým teraz grécki hasiči bojujú, spôsobili blesky. Väčšinou ich zapálili vo vysoko položených oblastiach, kde je hasenie komplikované.

Ohrozené sú aj veľké časti Srbska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny a Kosova.

„Vzhľadom na to, že sa v najbližších dňoch očakávajú búrky s početnými bleskami, musíme byť v pohotovosti,“ povedal grécky minister civilnej ochrany Vasilis Kikilias. Dnes hrozí vysoké riziko vzniku požiarov v Aténach a okolitom regióne Attika, rovnako ako na ostrovoch Kréta, Evia a Rhodos.

Zmena klímy zvyšuje početnosť a intenzitu extrémnych prejavov počasia, vrátane vĺn horúčav, prudkých búrok a lesných požiarov. Krajina v okolí Stredozemného mora, ktoré minulý týždeň dosiahla rekordnú priemernú teplotu, patrí k najpostihnutejším.

V južnom Španielsku naďalej platí výstraha pred horúčavami a teploty stúpajú až na 40 stupňov Celzia. Varovanie pred horúčavami platí aj pre časti Rumunska a Maďarska a koncom týždňa budú teploty stúpať aj v Nemecku a Švajčiarsku.

Tirolsko čelí zosuvom pôdy

Rakúskemu Vorarlbersku zostalo po zosuvoch pôdy spôsobených silnými dažďami jediné priame cestné spojenie so susedným Tirolskom. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa poničené dopravné tepny podarí opraviť. Rakúsky automotoklub ÖAMTC v pondelok ako jednu z dvoch obchádzkových trás odporučil cestu cez Bavorsko.

So zosuvmi sa oblasť stretáva od piatku, kedy masa zeminy na ceste cez Arlberský priesmyk úplne odtrhla asi 60 metrov jazdného pruhu v smere do Tirolska. Nezjazdná je kvôli opätovným zosuvom aj alpská cesta cez hrebene pohoria Silvretta.

Neprejazdná medzi Tirolskom a Vorarlberskom je aj rýchlostná cesta S16, na ktorej bude kvôli stavebným prácam až do konca novembra zatvorený Arlberský tunel„Obchádzky sú značne dlhé, a to podľa cieľového miesta cez Nemecko, alebo cez (tirolský) Lechtal,“ uviedol automotoklub ÖAMTC.

Výdatné lejaky poškodili aj obľúbené tirolské lyžiarske stredisko Sankt Anton. Voda a zosuvy pôdy zničili oporné múry a 35 domov. Škody hlási aj Salzbursko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: Pixabay (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies