Trumpova kampaň bola terčom iránskeho hackerského útoku

NETKY.SK • 20 August 2024, 10:44 • 2 min
Trumpova kampaň bola terčom iránskeho hackerského útoku

WASHINGTON - Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa bola terčom hackerského útoku, za ktorý je zodpovedný Irán, oznámili podľa agentúry AP americké spravodajské služby vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Iránski hackeri sa podľa vyhlásenia pokúšali infiltrovať aj okolie viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá kandiduje proti Trumpovi.

slovakia

left justify in out

Spoločné komuniké niekoľkých zložiek americkej vlády je prvým oficiálnym prisúdením viny zahraničnému aktérovi po tom, čo do médií začali unikať interné dokumenty Trumpovho volebného štábu. Tím kandidáta Republikánskej strany v reakcii na únik odkazoval na vyjadrenie spoločnosti Microsoft, podľa ktorej kampaň nemenovaného kandidáta na prezidenta Spojených štátov napadli hackeri napojení na Teherán.

"Pozorujeme v tomto volebnom cykle čím ďalej agresívnejšie iránske aktivity... To zahŕňa nedávno medializované aktivity s cieľom narušiť kampaň bývalého prezidenta Trumpa," píše sa v pondelkovom vyhlásení FBI a ďalších federálnych agentúr. Žiadne detaily o hackerskom útoku a jeho následkoch komuniké neuvádza.

Niektoré americké médiá tento mesiac informovali, že im niekto cez anonymný e-mailový účet začal ponúkať interné dokumenty Trumpovho tímu vrátane materiálov o kandidátovi na viceprezidenta a senátorovi J. D. Vanceovi. Z vyhlásenia Microsoftu a následných zistení tlače vyplýva, že hackeri sa najskôr dostali do e-mailových schránok Trumpovho niekdajšieho poradcu Rogera Stonea a touto cestou potom cielili na ďalšie osoby.

Americké úrady dnes tiež potvrdili, že vyšetrujú iránske hackerské útoky na osoby blízke obom hlavným prezidentským kandidátom. V prípade kampane Harrisovej zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by tieto pokusy boli úspešné.

Podľa amerických spravodajských zložiek sa Irán snaží ovplyvniť prezidentské voľby, ktoré vyvrcholia 5. novembra. "Irán vidí tohtoročné voľby ako obzvlášť významné, pokiaľ ide o dopady, ktoré by mohli mať na jeho záujmy v národnej bezpečnosti," píše sa v komuniké. Konkrétnejšie vysvetlenie neposkytuje, ale vzťahy USA a Teheránu prešli veľmi napätou fázou v čase prezidentstva Trumpa, ktoré prinieslo odchod Washingtonu od iránskej jadrovej dohody a atentát na veliteľa iránskych revolučných gárd Kásema Solejmániho.

Iránska misia pri OSN pred niekoľkými dňami odmietla, že by Teherán mal v úmysle sa do amerických volieb miešať. Americká vláda však Iráncov z takýchto snáh vrátane hackerských operácií podozrieva už dlhšiu dobu, podobne ako Rusko a Čínu.

"Je dôležité uviesť, že tento prístup nie je nový. Irán a Rusko tieto taktiky uplatňujú nielen v tomto a v predchádzajúcich federálnych volebných cykloch v Spojených štátoch, ale aj v iných krajinách vo svete," uviedli v pondelok Američania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, ČTK, Foto: Barron's / Jim Watz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies