Blinken: Izraelský premiér Netanjahu podporuje nový návrh premostenia pre prímerie v Gaze

NETKY.SK • 20 August 2024, 14:39 • 2 min
Blinken: Izraelský premiér Netanjahu podporuje nový návrh premostenia pre prímerie v Gaze

JERUZALEM - Izrael prijal nový návrh na prímerie v Gaze a prepustenie rukojemníkov, povedal v pondelok po stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

slovakia

left justify in out

Počas tlačovej konferencie v Tel Avive Blinken povedal, že Netanjahu „potvrdil, že Izrael schvaľuje“ nový návrh premostenia podporovaný USA. Návrh cez víkend predložili Izraelu a Hamasu katarskí, egyptskí a americkí sprostredkovatelia.

Blinken vyzval Hamas, aby schválil návrh premostenia, pričom zdôraznil naliehavú potrebu riešiť utrpenie v Gaze, kde bolo pri izraelských útokoch zabitých viac ako 40 000 ľudí, a potrebu prepustiť rukojemníkov, ktorých Hamas stále drží.

Blinken navštívil Izrael uprostred pokračujúceho úsilia o zabezpečenie prímeria výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov a palestínskych väzňov, predtým ako zamieril do Egypta a Kataru, kľúčových sprostredkovateľov rokovaní.

Netanjahu počas Blinkenovej tlačovej konferencie zverejnil video vyhlásenie, v ktorom sa odvolával na svoje stretnutie s Blinkenom ako na „dobré a dôležité“, ale výslovne nevyjadril podporu premosteniu. Izraelský premiér povedal, že Spojené štáty "ukázali pochopenie pre naše životne dôležité bezpečnostné potreby v rámci spoločného úsilia o prepustenie našich rukojemníkov".

Hamas už predtým návrh premostenia zamietol s tvrdením, že je príliš v súlade s požiadavkami Izraela, najmä pokiaľ ide o izraelské naliehanie na udržanie vojenských síl v palestínskej enkláve, a obvinil Izrael, že zavádza nové požiadavky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / GPO / Haim Zach
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies