Nový protokol k daňovej zmluve s Moldavskom získal podporu vlády

NETKY.SK • 21 August 2024, 12:26 • 2 min
Nový protokol k daňovej  zmluve s Moldavskom získal podporu vlády

BRATISLAVA - Protokol zahŕňa nielen vybrané opatrenia z Projektu BEPS, ale aj ďalšie úpravy, ktoré modernizujú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Medzi tieto patrí zavedenie novej definície a úpravy článkov týkajúcich sa výmeny informácií.

slovakia

left justify in out

Cieľom Protokolu medzi Slovenskou republikou a Moldavskou republikou, ktorý upravuje existujúcu zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, je reagovať na zásadné zmeny v oblasti medzinárodného zdaňovania za posledných 20 rokov.

V stredu tento návrh, predložený Ministerstvom financií (MF), schválila vláda. Na to, aby vstúpil do platnosti, ho ešte musí odsúhlasiť parlament a následne ratifikovať prezident SR.

Od roku 2003, keď bola pôvodná zmluva podpísaná, došlo k významným zmenám, najmä k prijatiu Akčného plánu G20/OECD zameraného na boj proti erózii daňových základov, presunu ziskov a daňovým únikom, známeho ako Projekt BEPS.

Podľa ministerstva sa opatrenia tohto projektu môžu realizovať prostredníctvom mnohostranného dohovoru (MLI) alebo bilaterálne, formou protokolov k zmluvám. "Pretože Moldavsko nepodpísalo MLI, bolo nevyhnutné dohodnúť protokol k zmluve," uviedlo ministerstvo financií.

Protokol zahŕňa nielen vybrané opatrenia z Projektu BEPS, ale aj ďalšie úpravy, ktoré modernizujú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia. Medzi tieto patrí zavedenie novej definície a úpravy článkov týkajúcich sa výmeny informácií.

"Ustanovenia protokolu sú založené predovšetkým na Modelovej daňovej zmluve OECD o príjmoch a majetku z roku 2017 a čiastočne na Modelovej zmluve OSN o zamedzení dvojitého zdanenia medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami z roku 2021. Protokol zároveň reflektuje osobitosti daňových systémov Slovenska a Moldavska," doplnilo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo financií SR, Foto: FB/Ladislav Kamenický - minister financií SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies