Rožňava: Studne pri rieke Slaná sú bezpečné, arzén neprekračuje normy

NETKY.SK • 21 August 2024, 14:02 • 2 min
Rožňava: Studne pri rieke Slaná sú bezpečné, arzén neprekračuje normy

ROŽŇAVA - Regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS) v Rožňave a Rimavskej Sobote vydali začiatkom augusta zákaz lovu a konzumácie rýb z rieky Slaná kvôli zvýšenej koncentrácii arzénu v svalovine rýb, čo preukázali laboratórne vyšetrenia z obdobia od septembra 2022 do júna tohto roka.

slovakia

left justify in out

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave pokračuje v pravidelnom monitorovaní kvality vody zo studní v okolí rieky Slaná, ktorá je znečistená výtokom banských vôd z bane v Nižnej Slanej. Úrad sleduje kvalitu 26 studní využívaných na pitnú vodu a zatiaľ nebola zaznamenaná prekročená hodnota arzénu v žiadnej z nich, čo potvrdila regionálna hygienička Jana Hricková.

Podľa Hrickovej sa v roku 2024 uskutočnili tri cykly vzorkovania, pričom posledné odbery boli v máji. Ďalší odber je plánovaný na prvý týždeň septembra. V poslednom cykle neboli zistené prekročenia limitných hodnôt pre arzén, kadmium, železo, sírany ani vodivosť v žiadnom odbernom mieste.

Na ôsmich lokalitách v Brzotíne, Nadabule, Rožňave a Tornali boli namerané nižšie hodnoty reakcie vody, ktoré sú pod dolnou hranicou limitných hodnôt, avšak z hľadiska zdravotného rizika ide o nevýznamné výsledky.

Päť vzoriek z Betliara, Čoltova a Plešivca opakovane nevyhovelo v ukazovateli mangán, čo je podľa hygienikov spôsobené geologickým podložím v týchto oblastiach. V jednej vzorke z Rožňavy - Nadabule bola prekročená limitná hodnota niklu, pričom zdrojom kontaminácie sú podľa RÚVZ domové rozvody vody.

Regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS) v Rožňave a Rimavskej Sobote vydali začiatkom augusta zákaz lovu a konzumácie rýb z rieky Slaná kvôli zvýšenej koncentrácii arzénu v svalovine rýb, čo preukázali laboratórne vyšetrenia z obdobia od septembra 2022 do júna tohto roka.

Hricková uistila, že na základe doterajších výsledkov monitorovania kvality studní situácia ostáva stabilná a arzén v pitnej vode neprekračuje stanovené normy. Vláda vyčlenila začiatkom júna 1,5 milióna eur na riešenie znečistenia rieky Slaná, pričom prvé práce v podzemí začali v druhej polovici júla.

Vláda tiež vyhlásila mimoriadnu situáciu pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré rieka Slaná preteká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: RÚVZ v Rožňave, Foto: srzrada.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies