Rozšírenie služieb Centier právnej pomoci: Krok k väčšej dostupnosti pre verejnosť + VIDEO

NETKY.SK • 22 August 2024, 13:49 • 2 min
Rozšírenie služieb Centier právnej pomoci: Krok k väčšej dostupnosti pre verejnosť + VIDEO

BRATISLAVA - Navrhuje sa aj úprava, ktorej cieľom je odstránenie administratívnej záťaže v rámci konania o poskytnutí právnej pomoci a uľahčenie komunikácie s dotknutými subjektami, najmä s určenými advokátmi a mediátormi.

slovakia

left justify in out

Služby Centra právnej pomoci (CPP) by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí, čo navrhuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Jedným z návrhov je zvýšenie príjmovej hranice klientov, čo je dôležitá podmienka pre priznanie nároku na právnu pomoc.

Tento návrh je súčasťou novely zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, ktorá bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Navrhuje sa zvýšenie hranice materiálnej núdze pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci, rozšírenie okruhu oprávnených osôb, zavedenie možnosti odpustiť poplatok za predbežnú konzultáciu a určenie maximálnej hornej hranice finančnej účasti oprávnenej osoby na poskytovaní právnej pomoci,“ uvádza ministerstvo v predkladacej správe k návrhu zákona.

Aktuálne poskytujú centrá právnu pomoc osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima, pričom sa navrhuje zvýšiť túto hranicu na 1,8-násobok. V prípade právnej pomoci s finančnou účasťou sa navrhuje rozpätie od 1,8- po 2,1-násobok sumy životného minima.

Zostáva aj možnosť priznania právnej pomoci z dôvodov hodných osobitného zreteľa. Na priznanie nároku zákon vyžaduje splnenie troch podmienok: stav materiálnej núdze, skutočnosť, že nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu a hodnota sporu prevyšuje 2,1-násobok sumy životného minima, okrem prípadov, kde nie je možné hodnotu sporu vyčísliť.

Ministerstvo tiež navrhuje opatrenia na zníženie administratívnej záťaže a zlepšenie komunikácie s určenými advokátmi a mediátormi. "Návrh zákona rovnako zvyšuje poplatok za predbežnú konzultáciu o 50 centov a zavádza poplatok za spracovanie žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v konaní o oddlžení," doplnil minister spravodlivosti Boris Susko. Účinnosť zákona sa plánuje od 1. januára 2025.

Riaditeľka Centra právnej pomoci, Anna Peťovská, na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadrila spokojnosť s tým, že novela bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania. Zároveň oznámila iniciatívy zamerané na pomoc dôchodcom, slabozrakým a nevidiacim, vrátane vydania informačnej brožúry a vyčlenenia konzultačného dňa pre tieto skupiny.

Vláda na stredajšom rokovaní schválila koncepciu činnosti Centra právnej pomoci na roky 2024 až 2026.

"Hlavným cieľom do budúcnosti je pomoc najmä najchudobnejším skupinám obyvateľstva na Slovensku, a to tým spôsobom, že sa vláda zaviazala prijať opatrenia na rozšírenie bezplatnej právnej pomoci pre najchudobnejších,“ uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii.










4o



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR, Foto: FB/Boris Susko - minister spravodlivosti
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies