Vyše 500 000 stromov bolo vyrúbaných na mieste, kde vyrastie gigatováreň Tesla neďaleko Berlína

NETKY.SK • 22 August 2024, 17:42 • 2 min
Vyše 500 000 stromov bolo vyrúbaných na mieste, kde vyrastie gigatováreň Tesla neďaleko Berlína

BERLÍN - Výstavba gigatovárne Tesla neďaleko Berlína viedla podľa satelitnej analýzy k vyrúbaniu približne 500 000 stromov.

slovakia

left justify in out

Budova nemeckej továrne bola veľmi kontroverzná a vyvolala značné protesty a vyvolala diskusiu o kompromisoch spojených s rozvojom zelenej ekonomiky. Elon Musk, majiteľ Tesly, kritizoval miestnu políciu za vyčíňanie „ľavicových demonštrantov“.

Satelitné snímky ukazujú, že v období medzi marcom 2020 a májom 2023 bolo na mieste vyrúbaných 329 hektárov (813 akrov) lesa, podľa spoločnosti Kayrros pre environmentálne spravodajstvo. To zodpovedá približne 500 000 stromom.

Od mája klimatickí aktivisti protestujú proti plánovanému rozšíreniu gigatovárne, obsadzujú domy na stromoch v neďalekom tábore a pokúšajú sa zaútočiť na miesto. Jedna skupina podpálila elektrický stožiar a v marci na niekoľko dní zastavila výrobu v továrni.

Polícia zaznamenala stret so stovkami klimatických demonštrantov, ktorí sa pokúšali obsadiť továreň Tesla
Polícia zaznamenala stret so stovkami klimatických demonštrantov, ktorí sa pokúšali obsadiť továreň Tesla
Zdroj: The Guardian

Karolina Drzewo z aliancie kampane Turn Off Tesla’s Tap uviedla, že analýza ukázala, že výroba elektrických vozidiel spoločnosti spôsobila lokálne ničenie prírody, ako aj globálne škody ťažbou kovov. „V jednom z najsuchších regiónov Nemecka už bolo zničených príliš veľa životného prostredia,“ povedala. "Musí sa zabrániť rozširovaniu a tým ešte väčšiemu ničeniu lesov a ohrozeniu chránenej oblasti pitnej vody."

Tesla nereagovala na žiadosť o komentár.

Antoine Halff, hlavný analytik spoločnosti Kayrros, povedal: „Továreň Tesla v Nemecku viedla k pomerne veľkému výrubu stromov. Samozrejme, treba to uviesť do perspektívy oproti výhode výmeny áut so spaľovacím motorom za elektrické vozidlá.“

Halff uviedol, že stratené stromy zodpovedajú približne 13 000 tonám CO2, čo je ročné množstvo, ktoré vyprodukuje priemerne 2 800 áut so spaľovacím motorom v USA. "Takže to je zlomok počtu elektrických áut, ktoré Tesla vyrába a predáva každý štvrťrok," povedal. "Vždy máte kompromisy, takže si musíte byť vedomí toho, aké sú podmienky kompromisu."

V júli ministerstvo životného prostredia spolkovej krajiny Brandenbursko schválilo plán rozšírenia závodu Tesla na zdvojnásobenie výroby na 1 milión áut ročne.

Na mieste, kde sa vyrábajú aj milióny batériových článkov, boli hlásené desiatky ekologických incidentov vrátane úniku alebo rozliatia motorovej nafty, farby a hliníka. Tesla v tom čase nereagovala, ale neskôr uviedla, že v areáli továrne došlo počas výstavby a od začiatku prevádzky k niekoľkým incidentom. Uviedla, že žiadna z nich nespôsobila škody na životnom prostredí a že v prípade potreby boli prijaté nápravné opatrenia.

Kayrros meria odlesňovanie pomocou optických snímok zo satelitu Sentinel-2, ktoré majú rozlíšenie 10 metrov a sú verejne dostupné. Tieto údaje sa spracúvajú automaticky, no ich kvalita je kontrolovaná odborníkmi na diaľkový prieskum. Kayrros uviedol, že jeho nástroj na zisťovanie odlesňovania sa vyvíja, aby pomohol spoločnostiam dodržiavať nariadenia EÚ o odlesňovaní, ktoré od začiatku roku 2025 zakážu dovoz tovaru spojeného s ničením lesov. Tento nástroj by sa mohol použiť aj na nezávislé monitorovanie lesov využívaných ako kompenzácia uhlíka na dobrovoľnom trhu s uhlíkom, uviedla spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Google Earth (na titulnej foto miesto závodu Tesla v Nemecku v rokoch 2019 (vľavo) a 2023 (vpravo).
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies