Fico a sociálni partneri podpísali deklaráciu o spoločenskom dialógu + VIDEO

NETKY.SK • 22 August 2024, 15:54 • 2 min
Fico a sociálni partneri podpísali deklaráciu o spoločenskom dialógu + VIDEO

BRATISLAVA - Fico plánuje významných aktérov v spoločnosti pozývať na pracovné stretnutia raz za mesiac alebo za šesť týždňov, pričom každé bude mať stanovenú tému.

slovakia

left justify in out

Situácia na Slovensku je mimoriadne napätá a dosiahnutie základného konsenzu v elementárnych otázkach fungovania štátu a spoločnosti je dnes veľmi zložité. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico počas svojho príhovoru v Zrkadlovej sále historickej budovy Úradu vlády SR, kde spolu so sociálnymi partnermi, zástupcami regionálnych a miestnych samospráv a predstaviteľmi vedeckej a náboženskej obce podpísali Deklaráciu k rozvoju spoločenského dialógu v Slovenskej republike.

"Dokonca aj v témach, ktoré vždy krášlili Slovensko a kde bol konsenzus úplne absolútny a jasný, dnes nachádzame rozdielne postoje, napríklad v otázke zahranično-politickej orientácie Slovenska. Cítime značnú nevôľu dohodnúť sa na dokumentoch, stratégiách a víziách, ktoré by prekračovali štvorročné obdobie vlády. To do určitej miery limituje aj vládu pri prijímaní vážnejších rozhodnutí alebo realizácii dlhodobejších stratégií," vysvetlil Fico.

Premiér tiež zdôvodnil, prečo sa spolu s Vladimírom Faičom, splnomocnencom vlády SR pre sociálny dialóg a poslancom Národnej rady SR, rozhodli osloviť sociálnych partnerov: "Obdobie je také vážne, nielen na vnútropolitickej, ale aj medzinárodnej scéne, že je potrebné rozprávať sa so všetkými zainteresovanými a vážnymi hráčmi na ekonomickom, sociálnom, spoločenskom a kultúrnom poli v SR."

"Formát a ľudia prizvaní na spoluprácu majú potvrdiť, že chceme zatiahnuť do celospoločenského dialógu všetkých, ktorí majú čo povedať k najvýznamnejším témam. Neočakávame, že tento formát bude prijímať rozhodnutia, ale môžem garantovať, že bude významne vplývať na rozhodnutia vlády SR," zdôraznil premiér.

Fico plánuje významných aktérov v spoločnosti pozývať na pracovné stretnutia raz za mesiac alebo za šesť týždňov, pričom každé bude mať stanovenú tému: "Tému navrhneme buď my z úrovne vlády, alebo ju prijmeme od vás, ak ju budete považovať za takú vážnu, že o nej musíme hovoriť v prítomnosti cirkví, vysokých škôl, SAV, podnikateľov, zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov a ďalších," dodal Fico.

Prvé takéto stretnutie by sa mohlo uskutočniť už v druhej polovici septembra, s témou "obsah a kvalita zahranično-politickej orientácie SR".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Robert Fico
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies