Najmenej 2 osoby sa zranili, keď turbulencie zasiahli let spoločnosti easyJet z Korfu do Londýna. Núdzové pristátie v Taliansku

NETKY.SK • 23 August 2024, 08:31 • 2 min
Najmenej 2 osoby sa zranili, keď turbulencie zasiahli let spoločnosti easyJet z Korfu do Londýna. Núdzové pristátie v Taliansku

KORFU - Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia počas letu spoločnosti easyJet z Korfu do Londýna, ktorý zasiahli brutálne turbulencie, ktoré prinútili pilotov núdzovo pristáť.

slovakia

left justify in out

Airbus A320 britského dopravcu odletel z letiska Korfu v Grécku v pondelok o 12:44 miestneho času a smeroval do Londýna Gatwick so 181 cestujúcimi a posádkou na palube. Ale len 20 minút po lete bolo lietadlo easyJet otrasené turbulenciou pri rýchlosti 780 km/h vo výške 8500 m.

Dvaja členovia palubného personálu, ktorí sa pripravovali podávať cestujúcim jedlo, boli odhodení k stenám lietadla, pričom utrpeli zranenia natoľko vážne, že sa piloti rozhodli núdzovo pristáť na rímskom letisku Fiumicino.

K šokujúcemu incidentu došlo v čase, keď južné Taliansko zasiahlo nepriaznivé počasie, a odohral sa len niekoľko hodín po tom, čo sa Bayesiovská superjachta prevrhla a potopila pri Sicílii po tom, čo ju rozbil smrtiaci vodný vír.

Cestujúci sa stretli s posádkou easyJetu a letiskovým personálom a po pristátí v Ríme im poskytli okamžitú pomoc.

Zraneným letuškám bola poskytnutá okamžitá lekárska pomoc, zatiaľ čo bola pripravená náhradná posádka a lietadlo, aby cestujúci mohli v pondelok popoludní pokračovať do Londýna Gatwick.

Lietadlo zapojené do incidentu zostalo zaparkované v Ríme deň po udalosti kvôli bezpečnostným kontrolám. Hovorkyňa easyJet potvrdila incident vo vyhlásení, ktoré znelo: „Let 19. augusta zažil turbulencie, ktoré, žiaľ, zranili dvoch členov palubného personálu. V dôsledku toho sa kapitán rozhodol odkloniť let do Ríma, kde letušky dostali lekársku pomoc. Bezpečnosť a pohoda našich zákazníkov a posádky sú pre easyJet najvyššou prioritou a naši piloti sú vyškolení na zvládanie turbulencií.“

Medzitým talianska agentúra pre leteckú bezpečnosť ANSV vyhlásila, že začala vyšetrovanie incidentu s cieľom zistiť, či turbulencia bola náhla a nepredvídateľná udalosť – známa ako „turbulencia čistého vzduchu“ – alebo či bola viditeľná na meteorologickom radare lietadla, ale bola podceňovaná zo strany pilotov.

"Vzhľadom na typ a závažnosť hlásených zranení sme začali bezpečnostné vyšetrovanie, pričom sme udalosť klasifikovali ako "nehodu"," uviedla ANSV v tlačovej správe. Agentúra však dodala, že vyšetrovatelia budú musieť objasniť aj to, prečo sa piloti rozhodli odkloniť sa do Ríma namiesto bližších letísk Bari alebo Brindisi.

Ich vyšetrovanie prebieha tento týždeň, keď špecializované pátracie a záchranné tímy pokračujú v preskúmavaní potopenej Bayesianskej superjachty v zúfalej snahe nájsť šesť nezvestných ľudí, vrátane britského technologického magnáta Mikea Lyncha, o ktorých sa predpokladá, že boli uväznení na palube, keď sa jachta potopila začiatkom tohto týždňa.

Plavidlo za 30 miliónov libier sa potopilo v priebehu niekoľkých minút po tom, čo ho zasiahol vodný vír, keď bolo v pondelok tesne pred piatou hodinou ráno ukotvené pri pobreží Porticello na Sicílii.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Daily Mail, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies