Košice: Oslavy SNP odštartujú spanilou jazdou dobovej vojenskej techniky

NETKY.SK • 23 August 2024, 09:19 • 2 min
Košice: Oslavy SNP odštartujú spanilou jazdou dobovej vojenskej techniky

KOŠICE - Súčasťou programu od 14.00 h budú komentované ukážky palebnej techniky, rádiového spojenia, strelnica so slepými nábojmi, ochutnávka dobovej poľnej kuchyne a možnosť fotenia sa s výzbrojou bojujúcich strán.

slovakia

left justify in out

Dobové uniformy, zbrane a výstroj bojujúcich strán, ako aj maketu pancierového vlaku Štefánik a ďalšie zaujímavosti ponúkne návštevníkom výstava o Slovenskom národnom povstaní (SNP) vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach.

Výstava s názvom #80SNP bola pripravená k 80. výročiu vypuknutia Povstania a bude otvorená od piatku. Expozícia približuje význam a udalosti SNP, jeho kontext, príčiny a dôsledky. Pred samotnou vernisážou, ktorá sa začne o 17.00 h, sa od 14.00 h uskutoční podujatie pre verejnosť na Námestí Maratónu mieru.

"V rámci výstavy je tematicky a chronologicky predstavený úsek slovenských dejín od rozpadu Československej republiky, cez vznik Slovenského štátu, vytvorenie politickej opozície až po organizovanie a riadenie SNP. Máme tam prezentáciu uniforiem, väčšinou replík, ale aj originálov bojujúcich strán, teda nemeckých, československých, slovenských a sovietskych. Je tam aj prezentácia výzbroje a rôznych výstrojových doplnkov zúčastnených zložiek v Povstaní," vysvetlil historik a kurátor výstavy Martin Jarinkovič.

Súčasťou expozície je aj filmový dokument režiséra Paľa Bielika, ktorý bol natočený počas Povstania. VSM na výstave spolupracovalo s Múzeom SNP a klubmi vojenskej histórie Polom a Svoboda.

"Zaujímavosťou je určite replika pancierového vlaku Štefánik, do ktorého tankovej veže sa dá vliezť a dokonca si aj vystreliť, čo bude veľkým lákadlom pre najdobrodružnejších či najmladších návštevníkov," dodal Jarinkovič.

Hoci bolo SNP nakoniec potlačené, historik zdôraznil, že prispelo k oslabeniu nemeckej brannej moci a z historickej perspektívy patrí spolu s varšavským a juhoslovanským povstaním k najvýznamnejším vystúpeniam proti nacistickej okupácii v Európe.

VSM tiež informovalo, že oslavy 80. výročia SNP začnú v piatok o 13.00 h spanilou jazdou dobovej vojenskej techniky Hlavnou ulicou, s plnými posádkami v uniformách. Súčasťou programu od 14.00 h budú komentované ukážky palebnej techniky, rádiového spojenia, strelnica so slepými nábojmi, ochutnávka dobovej poľnej kuchyne a možnosť fotenia sa s výzbrojou bojujúcich strán.

Nová expozícia bude prístupná do 8. mája 2025, a počas jej trvania sa uskutočnia diskusie s hosťami a svedkami SNP, odborné prednášky a komentované prehliadky s edukačnými aktivitami.

"Šírenie odkazu hrdinov SNP a jeho odovzdávanie mladším generáciám považujeme za nesmierne podstatné, preto chceme osloviť aj študentov základných a stredných škôl. Pre nich pripravujeme špeciálny vzdelávací program, ktorý bude dostupný počas celej výstavy. Záleží nám na tom, aby aj mladá generácia vnímala SNP nielen ako vojenskú akciu, ale v prvom rade ako boj za ľudské práva," uviedol riaditeľ VSM Dominik Béreš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: VSM v Košiciach, Foto: kosiceregion.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies