SĽUK chystá v Piešťanoch premiéru predstavenia na podporu zdravotné znevýhodnených

NETKY.SK • 23 August 2024, 12:12 • 2 min
SĽUK chystá v Piešťanoch premiéru predstavenia na podporu zdravotné znevýhodnených

BRATISLAVA - Premiéra inkluzívneho hudobno-tanečného predstavenia "Tancuj, tancuj, neseď v kúte" na podporu začlenenia ľudí so zdravotným znevýhodnením sa uskutoční 29. októbra v Dome umenia Piešťany.

slovakia

left justify in out

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) a Nadáciu ADELI spojil projekt, ktorý "búra bariéry a spája ľudí prostredníctvom tanečného umenia". Výsledkom tejto spolupráce bude inkluzívne hudobno-tanečné predstavenie "Tancuj, tancuj, neseď v kúte", ktoré sa premiérovo uvedie 29. októbra v piešťanskom Dome umenia.

Na projekte spolupracujú profesionálni tanečníci a ľudia s rôznymi zdravotnými znevýhodneniami.

Projekt, zameraný na podporu začlenenia ľudí so zdravotným znevýhodnením, zahŕňa desať talentovaných účastníkov vo veku od štyroch do 41 rokov, priblížili autori projektu na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Vďaka odhodlaniu účastníkov a podpore odborníkov zo SĽUK-u vzniká dielo, ktoré odráža spojenie folklóru s túžbou prekonať vlastné limity," uviedli organizátori. Spoločné hudobno-tanečné predstavenie má poukázať na to, že tanec môže spojiť ľudí bez ohľadu na ich zdravotný stav či predispozície.

SĽUK
SĽUK
Zdroj: FB/SĽUK

"Pre náš súbor je to veľká výzva, čo však neznamená, že s podobnými projektami nemáme skúsenosti. Ale v takomto rozsahu je to prvýkrát," povedal generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar. Umelecký vedúci SĽUK-u Stanislav Marišler ozrejmil, že projekt je momentálne v prípravnej fáze.

"Dohodli sme sa, ako bude predstavenie vyzerať, a 'sľukári' sa pokúsia implementovať do svojich choreografií klientov - 'netanečníkov'. Poskytneme im zážitok, aký bežný človek okrem umelca na javisku nezažije. Budú si môcť vyskúšať, aké to je stáť na javisku a prijímať potlesk divákov. Zároveň ukážeme, že žijú medzi nami, aby sa neocitali na okraji spoločnosti. Rozpovieme ich príbehy," dodal Marišler.

Inkluzívne predstavenie bude zachytené aj dokumentaristom Jaroslavom Vojtekom, ktorý bude nakrúcať film venovaný projektu počas celého procesu skúšok, fotenia vizuálu a samotnej premiéry predstavenia.

Film ponúkne divákom nielen pohľad do zákulisia tvorby predstavenia, ale aj inšpiratívne príbehy jednotlivcov, ktorí napriek svojim zdravotným obmedzeniam našli silu a radosť v tanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SĽUK, Foto: mojakultura.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies