10 najrýchlejších plemien psov. Poznáte všetky? + VIDEÁ

NETKY.SK • 23 August 2024, 19:38 • 12 min
10 najrýchlejších plemien psov. Poznáte všetky? + VIDEÁ

Rýchlosť a elegancia v pohybe – to sú vlastnosti, ktoré robia z najrýchlejších psov sveta fascinujúcich šprintérov a verných spoločníkov. Či už sa preháňajú po otvorených priestranstvách, alebo sledujú korisť s neúprosnou presnosťou, tieto psy dokazujú, že ich schopnosti zďaleka presahujú hranice bežného psa.

slovakia

left justify in out

Chrt

Chrt je najrýchlejší pes na svete, známy svojou úžasnou rýchlosťou a elegantnou stavbou tela. Môže dosiahnuť neuveriteľnú rýchlosť až 72 km/h vďaka svojim dlhým nohám, štíhlemu telu a mimoriadne silným svalom.

Chrty sú špeciálne vyšľachtení na preteky a lov, kde využívajú svoju schopnosť zrýchliť na maximum v priebehu niekoľkých sekúnd. Ich aerodynamický tvar a neobyčajná vytrvalosť z nich robia ideálnych šprintérov. Chrty sú však nielen rýchle, ale aj pokojné, prítulné a priateľské, čo z nich robí skvelých rodinných spoločníkov, keď práve nebežia na plné obrátky.

Perzský chrt

Saluki, známy tiež ako Perzský chrt, je jedným z najstarších psích plemien na svete a patrí medzi najrýchlejšie psy. Dokáže dosiahnuť rýchlosť až 69 km/h. Toto plemeno je pôvodne zo Stredného východu, kde bolo využívané na lov gaziel a inej rýchlej koristi.

Saluki má štíhle, dlhé telo, ktoré mu umožňuje rýchlo a efektívne bežať na dlhé vzdialenosti. Okrem rýchlosti je Saluki známy aj svojou vytrvalosťou a eleganciou. Má ladný pohyb, ktorý kombinuje rýchlosť so štýlom, a jeho jemná, hodvábna srsť prispieva k jeho ušľachtilému vzhľadu. Saluki sú tiež nezávislí a inteligentní, čo z nich robí zaujímavých a lojálnych spoločníkov.

Afgánsky chrt

Afgánsky chrt, známy svojou nádhernou dlhou srsťou a ušľachtilým vzhľadom, je tiež veľmi rýchly pes. Dokáže dosiahnuť rýchlosť až 64 km/h. Toto plemeno pochádza z hôr Afganistanu, kde bolo pôvodne využívané na lov v náročnom teréne.

Afgánsky chrt je známy svojou vytrvalosťou a schopnosťou rýchlo sa pohybovať cez drsné a nerovné prostredie. Okrem svojej rýchlosti a atletických schopností je tiež známy svojím nezávislým a hrdým charakterom. Aj keď môžu byť rezervovaní voči cudzím ľuďom, k svojim majiteľom sú afgánske chrty verné a oddané.

Whippet

Toto plemeno patrí medzi najrýchlejšie psie plemená, dokáže dosiahnuť rýchlosť až 56 km/h. Whippety sú známe svojou schopnosťou rýchlo a obratne bežať na krátke vzdialenosti, čo z nich robí vynikajúcich sprinterov.

Ich svalnaté telo, štíhla konštrukcia a flexibilné kosti im umožňujú dosahovať vysoké rýchlosti a vyvíjať veľkú silu pri behu. Pôvodne boli využívaní na lov zajacov a iných malých zvierat, a dnes sú populárnymi súťažiacimi v závodoch chrtov a agility.

Títo psi sú obľúbení aj ako rodinní spoločníci pre svoju láskyplnú povahu a relatívnu nenáročnosť na priestor, aj keď ich potreba pravidelného pohybu a cvičenia je značná.

Jack Russell

Jack Russell teriér je malé, ale veľmi rýchle a energické plemeno. Títo teriéri dokážu dosiahnuť rýchlosť až 56 km/h. Aj keď sú ich telesné rozmery kompaktné, majú výnimočnú vytrvalosť a agility, čo im umožňuje rýchlo sa pohybovať a vykonávať rôzne aktivity.

Jack Russell teriéri boli pôvodne vyšľachtení na lov malých zvierat, ako sú líšky a zajace, a ich rýchlosť a obratnosť sú kľúčovými vlastnosťami, ktoré im pomohli pri ich pôvodnom účele. Dnes sú obľúbenými domácimi miláčikmi a úspešnými súťažiacimi v agility a iných psích športoch, kde ich vysoká úroveň energie a schopnosť rýchlo reagovať sú veľmi cenné.

Barzoj 

Barzoj je plemeno psa, známe svojou rýchlosťou a eleganciou. Tento ruský chrt je jedným z najrýchlejších psov, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až okolo 60 km/h. Jeho štíhla, atletická stavba a dlhé nohy mu umožňujú dosiahnuť vysokú rýchlosť, čo z neho robí výborného bežca a lovca na veľké vzdialenosti.

Weimarský stavač

"Weimarský stavač" je plemeno psa známe pre svoju robustnú stavbu a pracovné schopnosti. Weimarský stavač je známy aj svojou rýchlosťou a vytrvalosťou.

Weimarský stavač, často nazývaný aj "šedý duch" kvôli svojej charakteristickej farbe srsti, je schopný dosiahnuť rýchlosť približne 55 km/h. Tento pes je známy svojou výnimočnou rýchlosťou a schopnosťou pracovať na veľkých vzdialenostiach, čo ho robí vynikajúcim pre lov a rôzne druhy športu.

Dalmatínec

Dalmatínec, známy pre svoje charakteristické čierne alebo hnedé škvrny na bielej srsti, je plemeno psa, ktoré je často spájané s rýchlosťou a vytrvalosťou. Tento pes bol pôvodne používaný ako lovec a vozič, čo znamená, že má dobré schopnosti na dlhšie vzdialenosti a rýchle pohyby.

Dalmatínec môže dosiahnuť rýchlosť až 60 km/h. Je známy svojou agilnosťou a schopnosťou rýchlo sa pohybovať, čo ho robí skvelým na beh a rôzne športové aktivity.

Maďarská vyžla

Maďarská vyžla je plemeno známe pre svoju rýchlosť a vytrvalosť, čo z neho robí vynikajúceho pracovného psa a športového partnera.

Maďarská vyžla môže dosiahnuť rýchlosť až 55 až 60 km/h. Tento pes je obzvlášť rýchly a obratný, čo ho robí ideálnym pre rôzne poľovnícke úlohy, agility a iné športové aktivity.

Maďarská vyžla je tiež veľmi prispôsobivá a skvelo sa hodí ako rodinný pes, ktorý potrebuje dostatok fyzickej aktivity, aby bol šťastný a zdravý.

Border kólia

Border kólia je plemeno známe pre svoju rýchlosť, agility a vysokú úroveň inteligencie. Tieto psy sú často používané v rôznych športoch a aktivitách, ktoré vyžadujú rýchlosť a obratnosť.

Border kólia dokáže dosiahnuť rýchlosť až 50 až 60 km/h. Táto rýchlosť spolu s ich neuveriteľnou obratnosťou a vytrvalosťou robí border kóliu excelentným partnerom v športoch ako agility a flyball.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: wagwalking.com, care.com, dogster.com, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies