Francúzske vinice v kríze: Nepriaznivé počasie zrazilo produkciu vína na historické minimum

NETKY.SK • 24 August 2024, 13:50 • 2 min
Francúzske vinice v kríze: Nepriaznivé počasie zrazilo produkciu vína na historické minimum

V dôsledku vlhkého počasia, ktoré podporilo šírenie chorôb, a nepriaznivých klimatických podmienok, ako sú mrazy a krupobitie, očakáva Francúzsko tento rok nižšiu produkciu vína. Odhaduje sa, že úroda bude výrazne pod priemerom posledných rokov, čo môže mať vplyv na ceny vína, najmä v regiónoch ako Bordeaux a Champagne.

slovakia

left justify in out

Produkcia vína vo Francúzsku tento rok nebude taká bohatá ako v predchádzajúcich rokoch, a to hlavne kvôli veľmi vlhkému počasiu, ktoré podporilo šírenie chorôb na viniciach.

Niektoré oblasti navyše zasiahlo krupobitie a mrazy.

Francúzske ministerstvo poľnohospodárstva, odhaduje celkovú produkciu vína na 40 až 43 miliónov hektolitrov, čo je pod päťročným priemerom 44,2 milióna a výrazne pod minuloročnou produkciou 47,9 milióna hektolitrov.

Pleseň, ktorá sa rozvinula v dôsledku vlhkého počasia na začiatku leta, postihla väčšinu vinárskych oblastí a môže viesť k značným stratám.

Okrem toho mnoho viníc zaznamenalo menší počet kvetov, listov a mladých bobúľ kvôli chladným a vlhkým podmienkam počas kvitnutia, čo spôsobilo oneskorenie vegetácie o jeden až dva týždne v porovnaní s minulým rokom.

Zostáva otázkou, ako tento pokles produkcie ovplyvní ceny vína.

 

Obrazok

Zatiaľ čo veľkí producenti majú tendenciu zvyšovať ceny, keď je úroda nedostatočná, silná konkurencia na svetových trhoch môže tieto snahy obmedziť.
Ministerstvo neposkytlo podrobné regionálne odhady, ale napríklad v oblasti Champagne sa očakáva nižšia produkcia v porovnaní s rokom 2023 kvôli jarným mrazom a krupobitiu.

Región Bordeaux bude mať taktiež výrazne nižšiu produkciu, čo je dôsledok zníženia plochy viníc o približne osemtisíc hektárov, napadnutia plesňami a poškodenia viniča krupobitím.

Víno spolu s liehovinami tvorí jeden z najvýznamnejších exportných príjmov Francúzska, no odvetvie sa zároveň potýka s klesajúcou domácou spotrebou, čo zasiahlo niektoré produkčné oblasti a viedlo k nedávnym protestom poľnohospodárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, Foto: advivum
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies