Realitná bublina sa zväčšuje, ceny sú na maxime. Oplatí sa kúpiť investičný byt?

NETKY.SK • 27 August 2024, 13:21 • 2 min
Realitná bublina sa zväčšuje, ceny sú na maxime. Oplatí sa kúpiť investičný byt?

V posledných rokoch došlo k výraznému nárastu cien nehnuteľností, čo zvyšuje náklady na kúpu investičných bytov. Napriek tomu, dopyt po nájomnom bývaní zostáva vysoký, najmä v mestách ako Bratislava, kde je nedostatok dostupného bývania.

slovakia

left justify in out

Investovanie do nehnuteľností, konkrétne do investičných bytov, sa stáva čoraz populárnejším spôsobom, ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky. Tento trend je viditeľný aj na Slovensku, kde sa mnoho ľudí rozhoduje pre kúpu bytov s cieľom ich prenájmu alebo neskoršieho predaja. V tomto článku sa pozrieme na to, ako investičné byty fungujú a aká je aktuálna situácia na slovenskom trhu.

Byt zarába sám

Investičný byt je nehnuteľnosť kúpená za účelom zhodnotenia vložených finančných prostriedkov. Na rozdiel od bytu určeného na vlastné bývanie, investičný byt je určený na prenájom alebo predaj s cieľom dosiahnuť zisk. Pri kúpe investičného bytu je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Výber správnej lokality je kľúčový. Byty v atraktívnych lokalitách, ako sú centrá miest alebo rekreačné oblasti, majú vyšší potenciál na prenájom a rast hodnoty.

Rozhodnutie medzi kúpu novostavby alebo staršieho bytu závisí od preferencií investora. Novostavby často vyžadujú menej údržby a majú nižšie prevádzkové náklady. Mnoho investorov využíva hypotéky na financovanie kúpy investičných bytov. Príjmy z prenájmu môžu pokryť splátky hypotéky, čo robí túto investíciu atraktívnou.


Blízke univerzity, ale aj pracovné príležitosti vytvorili dopyt po bývaní.
Blízke univerzity, ale aj pracovné príležitosti vytvorili dopyt po bývaní.
Zdroj: foto: Wikipedia

Pasívny príjem

Medzi hlavné výhody patrí pravidelný mesačný príjem. Hodnota nehnuteľností má tendenciu rásť, čo môže viesť k zisku pri predaji. Niektoré náklady spojené s prenájmom môžu byť taktiež daňovo odpočítateľné.

Na druhej strane, investovanie do bytov prináša aj určité riziká. Byty vyžadujú pravidelnú údržbu a opravy, čo môže zvýšiť náklady. Ak sa byt nepodarí prenajať, investor môže čeliť finančným stratám.

Na Slovensku je trh s investičnými bytmi ovplyvnený viacerými faktormi. V posledných rokoch došlo k výraznému nárastu cien nehnuteľností, čo zvyšuje náklady na kúpu investičných bytov. Napriek tomu, dopyt po nájomnom bývaní zostáva vysoký, najmä v mestách ako Bratislava, kde je nedostatok dostupného bývania.

Úrokové sadzby hypoték sú stále relatívne nízke, čo podporuje investície do nehnuteľností. Avšak, rastúce náklady na stavebné materiály a pracovnú silu môžu v budúcnosti ovplyvniť návratnosť investícií.

Investičné byty predstavujú atraktívnu možnosť pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky. Pri správnom výbere lokality, typu nehnuteľnosti a financovania môžu priniesť stabilný pasívny príjem a rast hodnoty. Avšak, ako pri každej investícii, aj tu je dôležité zvážiť všetky riziká a náklady spojené s touto formou investovania.

Ceny bytov rastú

Ceny bytov na Slovensku sa v posledných rokoch výrazne menili, pričom rozdiely medzi jednotlivými regiónmi sú značné. Bratislava, ako hlavné mesto, zaznamenala najvyššie ceny bytov. Priemerná cena dvojizbového bytu v Bratislave vzrástla z približne 129 400 € v roku 2017 na 212 200 € v roku 2022, čo predstavuje nárast o 64%.

V Košiciach ceny bytov tiež výrazne vzrástli. Priemerná cena dvojizbového bytu sa zvýšila z 72 600 € v roku 2017 na 149 250 € v roku 2022, čo je nárast o 106%. Banskobystrický kraj zaznamenal najväčší nárast cien bytov. Priemerná cena dvojizbového bytu vzrástla o 127%, z 67 500 € v roku 2017 na 153 000 € v roku 2022.

Podobne aj Prešovský kraj zaznamenal výrazný nárast cien. Priemerná cena dvojizbového bytu sa zvýšila o 125%, z 59 000 € v roku 2017 na 133 000 € v roku 2022. V Trenčianskom kraji ceny bytov rástli miernejšie, ale v poslednom roku zaznamenali nárazový nárast takmer o 50%.

V prvom štvrťroku 2023 sa ceny nehnuteľností v niektorých regiónoch stabilizovali alebo mierne poklesli. Napríklad, v Banskobystrickom kraji ceny klesli o viac než 12%, zatiaľ čo v Košickom kraji ceny naopak vzrástli.

Kúpiť investičný byt na hypotéku nie je pri priemernom príjme jednoduché.
Kúpiť investičný byt na hypotéku nie je pri priemernom príjme jednoduché.
Zdroj: foto: Pravda

Hlavné mesto ponúka najvyšší potenciál na prenájom, najmä v centrálnych častiach a blízko univerzít. Ceny bytov sú síce vysoké, ale aj dopyt po nájomnom bývaní je tu najväčší.

Aký príjem je potrebný na hypotéku?

Pri posudzovaní žiadosti o hypotéku banky zohľadňujú niekoľko faktorov, vrátane príjmu žiadateľa. Maximálna výška dlhu môže byť osemnásobkom ročného čistého príjmu. Napríklad, ak máte mesačný čistý príjem 1 500 €, maximálna výška úveru by mohla byť 144 000 €.

Mesačné splátky všetkých úverov nesmú presiahnuť 60 % čistého príjmu. To znamená, že ak máte mesačný čistý príjem 1 500 €, maximálna mesačná splátka by mohla byť 900 €.

Ak plánujete kúpiť investičný byt za 150 000 € a máte mesačný čistý príjem 2 000 €, vaša maximálna výška úveru by mohla byť 192 000 €. Mesačná splátka hypotéky by nemala presiahnuť 1 200 €.

Investičné byty predstavujú atraktívnu možnosť pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zhodnotiť svoje finančné prostriedky. Pri správnom výbere lokality, typu nehnuteľnosti a financovania môžu priniesť stabilný pasívny príjem a rast hodnoty. Avšak, ako pri každej investícii, aj tu je dôležité zvážiť všetky riziká a náklady spojené s touto formou investovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: reality.sk, fingo.sk, pravda.sk foto: TripAdvisor
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies