Cirkvi vo svete sa budú od 1. septembra modliť za obnovenie vzťahu k Bohu a stvoreniu +VIDEO

NETKY.SK • 26 August 2024, 06:45 • 3 min
Cirkvi vo svete sa budú od 1. septembra modliť za obnovenie vzťahu k Bohu a stvoreniu +VIDEO

Každý rok sa od 1. septembra do 4. októbra kresťania po celom svete spájajú v modlitbe a aktivitách, ktoré sú zamerané na záchranu spoločného pozemského domova.

slovakia

left justify in out

Svetová rada cirkví sa pripojila k celosvetovému zhromaždeniu veriacich, environmentálnych aktivistov a členov komunít na celom svete a predstavila sprievodcu kampaňou Čas stvorenia 2024, informuje o tom www.ekumena.sk.

Čas stvorenia je príležitosťou na kontakt s Bohom a jeho stvorením, na počúvanie ľudí a zeme, chvíľou k spoločným modlitbám a konaniu. Tohtoročná téma znie „Dúfať a konať so stvorenstvom“. Zdôrazňuje prepojenie nádeje a aktívneho spravovania nášho spoločného domova.

Sprievodca oslavami bol predstavený počas webinára a je k dispozícii vo viacerých jazykoch. Poskytuje spoločenstvám na celom svete zdroje na prípravu tohtoročnej série.

„Je to výnimočná príležitosť osláviť nášho nebeského Boha ako Stvoriteľa a pripomenúť si, že všetko stvorenstvo je Božím pokračujúcim aktom v tomto svete. Božie stvorenstvo nás všetkých pozýva k láske a starostlivosti o vzácny dar, ktorý pre nás Nebeský Otec stvoril. Aj my sme súčasťou stvorenia, ktoré je Jeho dielom. Jedine vtedy môžeme naplno prekvitať, keď prekvitá Zem, po ktorej chodíme,“ informuje v materiálech ku kampani generálny tajomník Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike Ladislav Krpala.

Pripojiť sa ku modlitbe za stvorenie môžete i vy. Prinášame jej celé znenie:

Trojjediný Bože, Stvoriteľ všetkého a všetkých!
Chceme Ťa v tomto čase oslavovať pre Tvoju nesmiernu dobrotu, zjavenú nám aj skrzerôznorodosť Tvojho stvorenia. Skrze Zem, ktorú si Ty stvoril smieme cítiť Tvoju lásku a starostlivosť, smieme mať domov a ochranu.
Chceme Ti vyznať, že matku Zem, Tvoj dar pre nás často nevnímame ako dar ale ako samozrejmosť. Naše sebectvo a chamtivosť, zanedbávanie a zneužívanie prírody viedli ku klimatickej kríze, strate biodiverzity a utrpeniu či už nás ľudí, ale rovnako aj všetkých živých tvorov na tejto Zemi. Vyznávame, že sme zlyhali. Nepočúvali sme vzdychy Zeme, vzdychy Stvorenia ani vzdychy Ducha spravodlivosti a nádeje, ktorý medzi nami prebýva.
Zošli nám svojho Ducha, ktorý by nám pomohol v našich slabostiach a pomohol nám pocítiť zachraňujúcu silu nášho Pána Ježiša Krista a spoznať náde, ktorú v ňom máme. Nech vzdychy Ducha plodia v nás ochotu verne ti slúžiť, aby sme tak mohli počuť a pomôcť všetkému Stvoreniu, naučili sa dúfať a konať spoločne s ním, a tak niesť prvotinu z ovocia nádeje.
Milujúci Stvoriteľu, prosíme ťa, urob nás citlivejšími na volanie a vzdychy Stvorenia. Učiň nás chápavejšími a láskavejšími na obraz Pána Ježiša Krista. Pomôž nám vnímať nanovo náš vzťah so Zemou, ktorú obývame a upevňuj spoločenstvo medzi nami navzájom, pretože všetci sme stvorení rovnako na Tvoj obraz.
O to Ťa prosíme v mene Pána Ježiša Krista, ktorý prišiel, aby celému Stvoreniu zvestoval dobrú
správu. Amen.

Ladislav Krpala dodáva, že touto kampaňou chcú „povzbudzovať kresťanov ku konkrétnym činom a k uvedomovaniu si zodpovednosti, ktorú na tejto Zemi máme ako súčasť Stvorenia a ako tí, ktorí majú Bohom uloženú povinnosť starať sa o všetko, čo bolo stvorené."

Čas Stvorenia si možno pripomenúť mnohými spôsobmi. Vďaka spolupráci vzniklo niekoľko námetov, ktoré je môžné použiť, pokiaľ sa hodia. Pre viac inšpirácií môžete navštíviť oficiálnu stránku SeasonofCreation.org. Kampaň je možné začať Sviatkom Stvorenia, v nedeľu 1. septembra. 2024.

Projekt na Slovensku koordinuje Ekumenická rada cirkví v Slovenskej republike. Ide o spoločenstvo cirkví, ktoré vyznávajú Pána Ježiša Krista ako Spasiteľa a hlavu cirkvi. Svoj spoločný vieroučný základ vidia v Písme svätom a ekumenických vyznaniach.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: ERC v SR, seasonofcreation.org
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies