Norris zvíťazil v Holandsku s 22-sekundovým náskokom pred Verstappenom

NETKY.SK • 26 August 2024, 08:07 • 2 min
Norris zvíťazil v Holandsku s 22-sekundovým náskokom pred Verstappenom

ZANDVOORT - Britský jazdec Lando Norris z McLarenu zvíťazil na Veľkej cene Holandska, pätnástom podujatí seriálu MS F1. Druhý skončil domáci Max Verstappen z Red Bullu, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari.

slovakia

left justify in out

Norris vstúpil do pretekov zo svojej štvrtej pole position v kariére, no prvýkrát z nej vyťažil víťazstvo. Bolo pre neho druhé v kariére a zároveň aj druhé v sezóne po triumfe v šiestych pretekoch ročníka v Miami. Pre miláčika holandských tribún Verstappena to boli 200. preteky v kariére. Po nich je naďalej na čele priebežného poradia šampionátu so 70-bodovým náskokom na Norrisa.

Víťazovi kvalifikácie Norrisovi nevyšiel štart a pohotový Verstappen sa okamžite posunul do čela pretekov. Úvodné kolá sa zaobišli bez kolízií a nevydarený štart McLarenov podčiarkol aj pôvodne tretí Piastri, cez ktorého sa dostal Russell

Náskok Verstappena však nenarastal a Norris cítil šancu. V 17. kole mu ešte útok na prvú priečku nevyšiel, no v nasledujúcom už áno, pričom Holanďan mu prepustil miesto bez boja. V 27. kole sa Russell pridlho zdržal v boxoch, čím prišiel o šancu zaútočiť na Leclerca.

Líder štartového poľa Norris prezul krátko na to a hoci sa jeho mechanici tiež nevyhli komplikáciám, po návrate na trať bol opäť líder. V polovici pretekov mal približne 10-sekundový náskok pred Verstappenom, ktorý mal podobný odstup od tretieho Leclerca. V tom čase traťoví komisári potvrdili päťsekundový trest pre Strolla za príliš vysokú rýchlosť v boxoch. Norris nedopustil drámu, na Verstappena si vytvoril vyše 20-sekundový náskok. Dosiahol tým najdominantnejšie víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Norris napokon získal aj bod navyše za najrýchlejšie kolo.

Do konca seriálu MS F1 ostáva ešte deväť pretekov. Nasledujúce, posledné v Európe sú na programe 1. septembra v Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz.sk, Foto: TASR/AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies