Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do školy? Povzbudenie namiesto strašenia

NETKY.SK • 26 August 2024, 08:47 • 2 min
Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť nástup do školy? Povzbudenie namiesto strašenia

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR rodičom odporúča, aby na dieťa neprenášali svoje pochybnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Budúceho prváka je vhodné pripraviť na školu prostredníctvom spoločných rozhovorov, informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Rodičom odporúča, aby na dieťa neprenášali svoje pochybnosti.

"Dieťa si tak môže vybudovať zbytočný odpor, neistotu alebo strach zo školy, a už samotný štart môže byť veľmi negatívne poznačený," varuje ÚVZ.

Úrad tiež radí rodičom, aby dieťaťu vysvetlili, čo ho v škole čaká, a že škola má iné pravidlá a organizáciu dňa ako škôlka. "Ako školák bude mať aj zodpovednosť a do školy sa chodiť musí," zdôrazňuje ÚVZ.

Rodičia môžu dieťa povzbudiť tým, že v škole si nájde nových kamarátov a naučí sa veľa nového a zaujímavého. Odborníci však varujú pred strašením detí vetami ako "počkaj, až pôjdeš do školy" alebo "oni ťa v tej škole dajú do poriadku."

ÚVZ upozorňuje, že prechod dieťaťa z materskej školy do základnej je dôležitým medzníkom v jeho živote a živote rodiny. Tento prechod by mal prinášať len pozitívne zážitky, keďže deti sa do školy prirodzene tešia.

"Každé dieťa je jedinečné a aj nástup do školy je individuálna záležitosť. Môže sa stať, že nie u každého dieťaťa bude úplne bezproblémový. Dôležité je byť dieťaťu oporou a veriť, že to zvládne," dodáva ÚVZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies