Rekordný záujem o výstavbu nájomných bytov: Nitriansky a Prešovský kraj na čele rebríčka

NETKY.SK • 26 August 2024, 09:29 • 2 min
Rekordný záujem o výstavbu nájomných bytov: Nitriansky a Prešovský kraj na čele rebríčka

PREŠOV - Kristína Starosta z kancelárie generálneho riaditeľa ŠFRB uviedla, že záujem o výstavbu nájomných bytov je približne rovnaký vo všetkých krajoch.

slovakia

left justify in out

Najvyšší počet žiadostí o podporu na výstavbu nájomných bytov a prislúchajúcej technickej vybavenosti za posledných 14 rokov zaznamenal Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) v Nitrianskom kraji, kde prijali 269 žiadostí.

Druhý najvyšší počet, konkrétne 203 žiadostí, eviduje Prešovský kraj. Kristína Starosta z kancelárie generálneho riaditeľa ŠFRB uviedla, že záujem o výstavbu nájomných bytov je približne rovnaký vo všetkých krajoch.

"Samosprávy môžu podávať žiadosti priebežne od 15. januára podľa účelu, o ktorý žiadajú. Žiadosti o podporu na obstaranie nájomného bytu financovaného spolu s dotáciou z Ministerstva dopravy (MD) SR sa podávajú do 31. mája príslušného roka. Žiadosti o podporu pri stopercentnom financovaní nájomných bytov z prostriedkov ŠFRB sa predkladajú do 31. augusta. Rovnako do 31. augusta môžu samosprávy predložiť žiadosti o financovanie obstarania zariadení sociálnych služieb a ubytovacích domov," vysvetlila Starosta.

Podľa nej môžu o podporu na obstaranie nájomných bytov požiadať aj právnické osoby so sídlom na Slovensku alebo neziskové organizácie, ktorých zakladateľom je obec alebo vyšší územný celok a ktoré poskytujú všeobecne prospešné služby na zabezpečenie bývania, správy, údržby a obnovy bytového fondu.

ŠFRB zvyčajne poskytuje podporu pre samosprávu vo výške maximálne 80 percent z obstarávacej ceny.

"Samospráva má tiež možnosť získať finančné prostriedky z MD SR, a pri schválení dotácií a úveru môže byť finančne krytých 100 percent z obstarávacej ceny bytu. Ak žiadateľ splní podmienky, môže získať od ŠFRB aj úver vo výške 100 percent z obstarávacej ceny bytu. To sa môže týkať napríklad obcí v okresoch s nízkou mierou nezamestnanosti alebo v blízkosti priemyselných parkov, kde prebieha významná investícia," dodala Starosta.

Pri žiadosti o podporu na obstaranie technickej vybavenosti poskytuje ŠFRB podporu maximálne vo výške 75 percent z obstarávacej ceny. Na kúpu pozemku môže fond poskytnúť podporu až do výšky 100 percent z obstarávacej ceny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štátny fond rozvoja bývania, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies