Školská taška: Kľúčové kritériá pre zdravie a pohodlie vášho dieťaťa

NETKY.SK • 26 August 2024, 10:03 • 2 min
Školská taška:  Kľúčové kritériá pre zdravie a pohodlie vášho dieťaťa

BRATISLAVA - Ramenné popruhy by mali byť široké štyri až päť centimetrov a obalené mäkkou výstužou. Spodný okraj tašky má siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Školská taška musí spĺňať zdravotné, funkčné a bezpečnostné kritériá, upozorňuje Katarína Klátiková, vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice v Handlovej. Rodičia by mali pri výbere tašky venovať pozornosť jej hmotnosti, výstuži a tvaru.

"Pri výbere tašky pozeráme v prvom rade na jej hmotnosť. Tá by u mladších žiakov mala byť do 1200 gramov. Je dôležité skontrolovať aj výstuže a materiál, a to najmä z dôvodu, aby nízka váha nebola na úkor kvality. Pravidlom je, že taška by nemala presahovať desatinu hmotnosti žiaka," uviedla Klátiková.

Klátiková ďalej zdôrazňuje, že zadná časť tašky má byť pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná. Ramenné popruhy by mali byť široké štyri až päť centimetrov a obalené mäkkou výstužou. Spodný okraj tašky má siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť.

"Rodičia by mali dbať o to, aby ramenné popruhy neboli príliš dlhé, povolené. Zjednodušene, ak taška neprilieha k chrbtu, ale visí, podporuje to zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsun hlavy. Nevhodné sú aj tašky cez jedno rameno, pretože spôsobujú nerovnomerné zaťaženie vyvíjajúceho sa chrbta, čo má za následok skoliózu," vysvetlila fyzioterapeutka.

Pre staršie deti, ktoré nosia ťažšie učebnice, Klátiková odporúča tašku na kolieskach. "Určite však treba deti upozorniť, aby pri ťahaní striedali ruky," upozornila.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Klátiková tiež hovorí o dôležitosti správnej obuvi, najmä školských prezuviek. "Detská obuv by mala byť vyrobená z prírodných materiálov, mala by mať správnu veľkosť s dostatočným priestorom pre prsty a anatomicky tvarovanú stielku," ozrejmila odborníčka.

Pre menšie deti je vhodná aj pracka okolo členka. Prezuvky by mali rodičia kontrolovať aj počas školského roka a v prípade opotrebenia alebo rastu nohy ich vymeniť.

"Deti majú prezuvky na nohách celé hodiny, takže sú veľmi dôležité nielen pre vývin nohy, ale aj pre chrbticu," dodala Klátiková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Nemocnica AGEL Handlová, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies