Bolí vás chrbtica? Pomôcť vám môže gymnastická lopta

NETKY.SK • 26 August 2024, 14:51 • 2 min
Bolí vás chrbtica? Pomôcť vám môže gymnastická lopta

Jeden z najčastejších zdravotných problémov, ktorý dnes trápi mnohých ľudí, je bolesť chrbtice. Niet sa čomu čudovať, sedavý spôsob života, nesprávne držanie tela a nedostatok pohybu tomu len pomáhajú. Našťastie, fitlopty alebo gymnastické lopty sú vynikajúcim nástrojom na zmiernenie bolesti chrbtice. Pozrite sa spolu s nami, ako vám môžu pomôcť a ako ich správne používať.

slovakia

left justify in out

Prečo používať gymnastickú loptu na zmiernenie bolesti chrbtice

Gymnastické lopty sú jednoduchý, ale účinný nástroj na posilnenie svalov, zlepšenie flexibility a podporu správneho držania tela. To sú presne tie riešenia, ktoré účinne eliminujú bolesti chrbtice, najmä ak jej príčinou sú už spomínané dôvody.

1. Posilníte svaly jadra

Jednou z hlavných výhod cvičenia na fitlopte je posilnenie svalov jadra, teda brušné svaly, svaly dolnej časti chrbta, panvové svaly a svaly okolo chrbtice. Všetky hrajú kľúčovú úlohu v udržiavaní stability a podpore chrbtice. Silné svaly jadra pomáhajú zmierniť tlak na chrbticu a znižujú riziko bolesti. Pri cvičení na nestabilnej fitlopte sa neustále zapájajú do činnosti, aby udržali telo v rovnováhe, čím sa posilňujú a zabezpečujú chrbtici lepšiu stabilitu.

2. Zlepšíte si flexibilitu

Flexibilná chrbtica je menej náchylná na bolesť a zranenia, preto pravidelným cvičením na fitlopte dokážete udržať chrbticu zdravú a uvoľniť napätie. Cviky zamerané na ohýbanie a natiahnutie chrbta pomáhajú zmierniť svalové napätie, zlepšiť flexibilitu chrbtice a okolitých svalov a zväčšiť rozsah pohybu. Zaraďte do svojej tréningovej rutiny prehýbanie cez loptu alebo jemné rotácie trupu, výsledky sa dostavia rýchlo.

3. Podporíte správne držanie tela

Nesprávne držanie tela, najmä ak trávite dlhé hodiny pri počítači, vedie k bolestiam chrbta. Ak sa aj vás týka sedavý spôsob života, vymeňte stoličku za fitloptu. Gymnastická lopta vás núti sedieť vzpriamene a aktivovať svaly jadra, pomáha udržiavať prirodzené zakrivenie chrbtice a znižuje tlak na spodnú časť chrbta.

Ako používať gymnastickú loptu na zmiernenie bolesti chrbtice

1. Sed na lopte

Pri sedení na fitlopte sa uistite, že nohy máte pevne na zemi, kolená sú v uhle 90 stupňov a chrbát je rovný. Neustále zapájate svaly jadra, čo pomáha posilniť tieto svalové skupiny a zlepšiť tak stabilitu chrbtice.

2. Prehýbanie cez loptu

Ležte chrbtom na lopte s chodidlami pevne na zemi. Pomaly sa prehnite cez loptu  ruky nechajte voľne visieť. Jemné naťahovanie pomáha uvoľniť napätie v chrbtových svaloch a zlepšiť pohyblivosť chrbtice.

3. Mostík na lopte

Ľahnite si chrbtom na podložke, chodidlá umiestnite na loptu. Pomaly zdvíhajte panvu, kým vaše telo nevytvorí priamku od ramien po kolená. Držte túto pozíciu niekoľko sekúnd a potom sa pomaly vráťte do východiskovej polohy. Tento cvik posilňuje dolnú časť chrbta a zadok.

4. Rotácie trupu

Sadnite si na fitloptu s chodidlami pevne na zemi. Ruky položte na boky a pomaly otáčajte trup do jednej strany, pričom lopta sa jemne otáča s vami. Držte niekoľko sekúnd, potom sa vráťte do stredu a zopakujte na druhú stranu.

5. Kľuky na lopte

Kľuky na lopte sú náročnejším cvikom, ktorý posilňuje svaly jadra, hrudníka a ramien. Položte ruky na loptu a natiahnite telo do polohy planku. Pomaly klesajte smerom k lopte a potom sa vráťte späť do východiskovej polohy.

Ako bezpečne cvičiť na gymnastickej lopte

Aby bolo vaše cvičenie bezpečné a zároveň efektívne, vyberte si správnu veľkosť lopty. Tá závisí predovšetkým od vašej výšky, aby ste pri sedení na lopte mali stehná rovnobežné s podlahou a kolená v uhle 90 stupňov. Pre ľudí do výšky 160 cm sa odporúča lopta s priemerom 55 cm, pre výšku 160 – 180 cm lopta s priemerom 65 cm a pre ľudí s výškou nad 180 cm lopta s priemerom 75 cm.
 
Ak ste nováčik, začnite pomaly s jednoduchými cvikmi, sústreďte sa na správnu techniku a náročnosť zvyšujte postupne, aby ste sa vyhli preťaženiu svalov. V prípade, že máte s chrbticou vážne problémy, poraďte sa s lekárom alebo fyzioterapeutom, ktoré cviky sú pre vás vhodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj obrázku: Prostock-studio / stock.adobe.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies