Bielorusko sústreďuje pri ukrajinských hraniciach silné vojenské jednotky a techniku, tvrdí Kyjev

NETKY.SK • 26 August 2024, 12:18 • 2 min
Bielorusko sústreďuje pri ukrajinských hraniciach silné vojenské jednotky a techniku, tvrdí Kyjev

Bielorusko pod zámienkou vojenského cvičenia sústreďuje na hraniciach s Ukrajinou značný počet vojakov a techniky. V nedeľu to uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého sú na hraniciach aj bieloruské sily pre špeciálne operácie. Ukrajina tiež varovala, že vojenské cvičenia v pohraničnej oblasti predstavujú hrozbu pre globálnu bezpečnosť kvôli blízkosti Černobyľskej jadrovej elektrárne.

slovakia

left justify in out

Blízko severnej hranice Ukrajiny, v bieloruskej Gomelskej oblasti, sa podľa tvrdenia ukrajinského ministerstva nachádzajú tanky, delostrelectvo, systémy protivzdušnej obrany a ženijné vybavenie. Ministerstvo preto vyzvalo zodpovedných činiteľov v Minsku, aby „pod tlakom Moskvy nerobili tragické chyby pre vlastnú krajinu“ a stiahli vojská do primeranej vzdialenosti od spoločnej hranice. Kyjev súčasne zdôraznil, že neplánuje žiadne nepriateľské akcie proti bieloruskému ľudu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj súčasne v nedeľnom večernom posolstve informoval, že ukrajinské sily v ruskej Kurskej oblasti postúpili až o tri kilometre. Prevzali tiež kontrolu nad ďalšími dvoma osadami, cituje Zelenského agentúra Reuters. Ukrajinské vojská začali inváziu do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta.

Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko je jedným z posledných spojencov ruského lídra Vladimira Putina.
Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko je jedným z posledných spojencov ruského lídra Vladimira Putina.
Zdroj: ČTK / Profimedia

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko pred niekoľkými dňami oznámil, že jeho krajina posilní vojenské jednotky smerom k hraniciam s Ukrajinou. Ako dôvod uviedol značné nahromadenie vojsk na ukrajinskej strane. Povedal, že Ukrajina tam rozmiestnila až 120 000 vojakov.

Minsk je spojencom Moskvy, ale do vojny proti Ukrajine sa aktívne nezapája. Vo februári 2022 Lukašenko povolil ruským vojskám prejsť z Bieloruska na Ukrajinu. Ruské jednotky sa ale nakoniec z tejto oblasti stiahli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Gleb Garanich
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies