Brit, zamestnanec agentúry Reuters, zahynul pri ruskom útoku na hotel na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 26 August 2024, 14:22 • 2 min
Brit, zamestnanec agentúry Reuters, zahynul pri ruskom útoku na hotel na východe Ukrajiny

KRAMATORSK - Brit pracujúci pre tlačovú agentúru Reuters bol zabitý pri útoku na hotel vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, uviedla tlačová agentúra.

slovakia

left justify in out

Ryan Evans, ktorý pre agentúru pracoval ako bezpečnostný poradca, bol zabitý po tom, čo v sobotu raketa zasiahla hotel Sapphire, kde býval ako člen šesťčlenného tímu. Dvaja z novinárov agentúry boli liečení v nemocnici; Jeden z nich bol vážne zranený.

"Naliehavo hľadáme viac informácií o útoku, a to aj prostredníctvom spolupráce s úradmi v Kramatorsku, a podporujeme našich kolegov a ich rodiny," uviedla agentúra Reuters.

Evans, bývalý britský vojak, spolupracoval s agentúrou Reuters od roku 2022 a radil jej novinárom o bezpečnosti na celom svete vrátane Ukrajiny, Izraela a na parížskych olympijských hrách. Mal 38.

„Ryanovej rodine a blízkym posielame úprimnú sústrasť a myšlienky. Ryan pomohol toľkým našim novinárom pokryť udalosti po celom svete; bude nám strašne chýbať,“ uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinské pohotovostné služby vykonávajú 25. augusta pátraciu a záchrannú operáciu v troskách hotela Sapphire v Kramatorsku v Doneckej oblasti.
Ukrajinské pohotovostné služby vykonávajú 25. augusta pátraciu a záchrannú operáciu v troskách hotela Sapphire v Kramatorsku v Doneckej oblasti.
Zdroj: AFP / Getty Images / Genya Savilov

Ďalší traja členovia tímu Reuters, ktorí boli v čase útoku v hoteli, boli v bezpečí, uviedla agentúra.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že hotel zasiahla ruská raketa Iskander, balistická raketa, ktorá môže zasiahnuť na vzdialenosť až 500 km. "Ruský Iskander zničil obyčajný mestský hotel," povedal v nedeľu vo večernom prejave a dodal, že útok bol "absolútne účelový, premyslený... úprimnú sústrasť rodine a priateľom."

Rusko už viac ako rok bombarduje hotely v frontových oblastiach. Útok dvojitým poklepaním na hotel Družba v Pokrovsku, tiež v Doneckej oblasti, zabil vlani v auguste sedem ľudí. Jedenásť bolo zranených pri bombovom útoku na hotel v Charkove v januári.

Hotel Sapphire 25. augusta po raketovom útoku.
Hotel Sapphire 25. augusta po raketovom útoku.
Zdroj: AFP / Getty Images / Genya Savilov

V regióne Sumy boli hlásení štyria zabití civilisti a 13 zranených, uviedla miestna polícia v deň, keď sa ruské útoky zamerali na 50 rôznych miest. Región Sumy hraničí s ruskou provinciou Kursk, kde tento mesiac ukrajinské sily spustili prekvapivý cezhraničný vpád a získali územie s rozlohou viac ako 1250 km štvorcových.

V okolí Koreneva, 15 míľ od ruských hraníc, vraj stále prebiehajú boje. Pokrok na sever a východ od Sudzhy, hlavného osídlenia Ukrajiny, bol v minulom týždni tiež obmedzený.

V nedeľu večer však Zelenskyj povedal, že kyjevské sily postúpili v regióne Kursk až o 3 km a ovládli tam ďalšie dve osady.

Ruské úrady uviedli, že päť ľudí zahynulo pri ukrajinskom ostreľovaní v Rakitnoje v regióne Belgorod, južne od Kurska a východne od oblasti vpádu. Ruský regionálny guvernér Vjačeslav Gladkov uviedol, že ďalších 13 utrpelo zranenia.

Ukrajina a Rusko sa v sobotu dohodli na výmene 115 vojnových zajatcov po tom, čo Kyjev počas vpádu do Kurska zabavil stovky. Denys Prokopenko, veliteľ brigády Azov, však Zelenského kritizoval za to, že nerokoval o návrate odhadovaných 900 bojovníkov z jednotky, ktorú stále drží Rusko. "Stratili sme drahocennú príležitosť a čas," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies