Covid opäť na vzostupe: Počet prípadov na Slovensku narastá

NETKY.SK • 26 August 2024, 15:05 • 2 min
Covid opäť na vzostupe: Počet prípadov na Slovensku narastá

BRATISLAVA - Ak človek ochorie, úrad dôrazne odporúča, aby zostal doma a nechodil do práce, školy ani iných kolektívov a verejných priestorov.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky zaznamenal v auguste stúpajúci počet prípadov ochorenia Covid-19. "V 32. kalendárnom týždni sme evidovali 76 prípadov, o týždeň neskôr už 135," informoval ÚVZ. Najviac postihnutí sú ľudia nad 65 rokov.

"Covid-19 je akútne respiračné ochorenie. Vzhľadom na očkovanie a prekonanie ochorenia u veľkej časti populácie priebeh ochorenia u väčšiny pacientov už nie je taký závažný," vysvetľuje úrad a dodáva, že preto sa vykonáva aj menej testov na Covid-19.

ÚVZ očakáva, že v nadchádzajúcom období sa bude počet respiračných ochorení zvyšovať. "Predpokladáme zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení a hospitalizácií, najmä počas chrípkovej sezóny od októbra do apríla," uvádza úrad. Napriek tomu sa podľa úradu momentálne neuvažuje o zavádzaní celoplošných opatrení.

V Európe teraz dominuje variant BA.2.86 a jeho subvariant KP.3, ktoré patria pod omicron. "BA.2.86 sa síce zdá byť menej nákazlivý, ale môže spôsobiť závažnejšie ochorenie, pretože preniká do dolnej časti pľúc. Subvariant KP.3 nepreukázal jasný dôkaz, že spôsobuje závažnejšie ochorenie než iné kmene," objasnil ÚVZ.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: freepik.com

Ak človek ochorie, úrad dôrazne odporúča, aby zostal doma a nechodil do práce, školy ani iných kolektívov a verejných priestorov.

"Ak musíte ísť von, napríklad po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora," upozorňuje úrad.

ÚVZ tiež zdôrazňuje, aby sa pacienti riadili pokynmi lekára a dôkladne sa doliečili. "Počas choroby by ste sa nemali stretávať s osobami mimo domácnosti. Ak je to možné, obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete," odporúča úrad.

Nezabúdajte na pravidelné vetranie, dezinfekciu dotykových plôch a dôkladnú hygienu rúk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies