Taraba plánuje predstaviť vláde nové legislatívne úpravy na ochranu vodných zdrojov

NETKY.SK • 26 August 2024, 15:44 • 2 min
Taraba plánuje predstaviť vláde nové legislatívne úpravy na ochranu vodných zdrojov

BRATISLAVA - NKÚ sa zameralo na hospodárenie vodárenských spoločností na Slovensku a podľa Tarabu je najväčším problémom narastajúci investičný dlh vodární, ktorý ohrozuje obnovu a rozvoj existujúcej infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia Tomáš Taraba plánuje predložiť na stredajšie rokovanie vlády prvý súbor legislatívnych zmien zameraných na manažovanie vody. "Tieto zmeny budú akútne reflektovať na najväčšie výhrady Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ)," informoval minister na sociálnej sieti.

Podľa Tarabu výsledky kontroly NKÚ odhalili, že ministerstvo si za predchádzajúceho vedenia nedostatočne plnilo svoju kontrolnú úlohu vo vodárenských spoločnostiach.

"Nechali vytvoriť šedú nekontrolovanú zónu. Ochránime vodu, aby nemohlo prísť nielen k jej skrytej privatizácii, ale ani k finančnému plytvaniu vo vodárenských spoločnostiach," vyhlásil minister.

NKÚ sa zameralo na hospodárenie vodárenských spoločností na Slovensku a podľa Tarabu je najväčším problémom narastajúci investičný dlh vodární, ktorý ohrozuje obnovu a rozvoj existujúcej infraštruktúry.

Kritizoval aj neefektívne využitie zdrojov vodárenských spoločností, pričom upozornil na fakt, že pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca takmer tretina pitnej vody.

"Stav vodárenskej infraštruktúry je nevyhovujúci a dostáva sa na kritickú úroveň," dodal minister, pričom poukázal na rastúci investičný dlh, ktorý ohrozuje funkčnosť vodárenských spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS, NKÚ, Foto: hnonline.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies