Rusko pri útokoch na Ukrajinu ničí sklad zbraní obsahujúci muníciu pre F-16

NETKY.SK • 27 August 2024, 09:14 • 2 min
Rusko pri útokoch na Ukrajinu ničí sklad zbraní obsahujúci muníciu pre F-16

MOSKVA - Rusko tvrdí, že pri desiatkach útokov po celej Ukrajine zničilo sklady zbraní vrátane najmenej jedného s muníciou pre západné lietadlá F-16.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že Rusko v pondelok skoro ráno pri útoku na polovicu Ukrajiny odpálilo viac ako 100 rakiet a 100 útočných bezpilotných lietadiel. „Ozbrojené sily Ruskej federácie dnes ráno spustili masívny úder pomocou presných vzdušných a námorných zbraní s dlhým dosahom a s operačným a taktickým letectvom a bezpilotnými prostriedkami proti zariadeniam kritickej energetickej infraštruktúry, ktoré podporujú prácu ukrajinského vojensko-priemyselného sektora. komplexné,“ uviedlo ministerstvo.

V zjavnom odkaze na lietadlá F-16 dodávané Západom Rusko zasiahlo aj sklady s leteckou muníciou, ktorú do Kyjeva previezli západné krajiny, na dvoch letiskách.

"Boli zasiahnuté všetky určené ciele, čo malo za následok prerušenie dodávok elektriny a železničnú prepravu zbraní a munície k línii dotyku," uvádza sa vo vyhlásení.

Vyhorené kamióny na mieste jedného z ruských raketových útokov na ukrajinskú Odeskú oblasť.
Vyhorené kamióny na mieste jedného z ruských raketových útokov na ukrajinskú Odeskú oblasť.
Zdroj: AFP / Getty Images / Ukrainian Emergency Service

Útoky sa začali v čase, keď Ukrajina postupuje vpred so svojou vysoko postavenou cezhraničnou ofenzívou do ruskej oblasti Kursk, kde vojaci bojujú už takmer tri týždne.

Denys Šmyhaľ, ukrajinský premiér, uviedol, že 15 regiónov utrpelo škody v dôsledku prepadu rakiet a dronov. Najmenej sedem ľudí bolo zabitých a ukrajinská energetická infraštruktúra bola ochromená.

„Bol to jeden z najväčších kombinovaných útokov. Viac ako sto rakiet rôznych typov a asi stovka bezpilotných lietadiel Shahed,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v aplikácii na odosielanie správ Telegram. "A ako väčšina predchádzajúcich ruských útokov, aj tento je rovnako záludný a zameriava sa na kritickú civilnú infraštruktúru," dodal.

Americký prezident Joe Biden označil ruský útok na energetickú infraštruktúru za „nehorázny“ a uviedol, že „znovu uprednostnil exporty americkej protivzdušnej obrany, aby boli najprv poslané na Ukrajinu“. USA „dodávajú Ukrajine energetické zariadenia, aby opravili jej systémy a posilnili odolnosť ukrajinskej energetickej siete“, povedal Biden.

Rusko medzitým tvrdilo, že cez noc zostrelilo 20 bezpilotných lietadiel vypustených Ukrajinou. Deväť bolo zničených nad regiónom Saratov, tri nad regiónom Kursk a po dvoch nad regiónmi Belgorod, Brjansk a Tula, uviedlo ministerstvo v Telegrame.

Jeden ukrajinský dron zasiahol 38-poschodový obytný panelák v meste Saratov a poškodil množstvo bytov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Telegraph, Foto: Yahoo News UK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies