Zatknutie zakladateľa Telegramu nebolo politické rozhodnutie, tvrdí francúzsky prezident

NETKY.SK • 27 August 2024, 09:33 • 2 min
Zatknutie zakladateľa Telegramu nebolo politické rozhodnutie, tvrdí francúzsky prezident

PARÍŽ - Pavla Durova, ktorý vytvoril šifrovanú aplikáciu na odosielanie správ, zadržali po tom, čo jeho súkromné ​​lietadlo v sobotu pristálo na letisku Le Bourget na predmestí Paríža.

slovakia

left justify in out

Bol zatknutý a zadržaný v rámci vyšetrovania kybernetickej kriminality – týkajúceho sa zločinov súvisiacich s nezákonnými transakciami, obrázkami sexuálneho zneužívania detí a podvodmi – uviedol parížsky prokurátor.

Prezident Emmanuel Macron vo svojom prvom verejnom komentári k tejto záležitosti uviedol, že jeho krajina je „hlboko oddaná“ slobode prejavu, ale „slobody sú dodržiavané v rámci právneho rámca, a to tak na sociálnych médiách, ako aj v reálnom živote, aby sa chránili občania a rešpektovali ich základné princípy a práva“.

Pavel Durov v Barcelone v Španielsku v roku 2016.
Pavel Durov v Barcelone v Španielsku v roku 2016.
Zdroj: Reuters

Macron odsúdil "falošné informácie" o zatknutí Durova: "Zatknutie prezidenta Telegramu na francúzskej pôde sa uskutočnilo v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania. V žiadnom prípade nejde o politické rozhodnutie. Je na sudcoch, aby rozhodli o záležitosť."

Predstavitelia ruskej vlády vyjadrili pobúrenie nad zatknutím Durova, pričom niektorí to označili za politicky motivované a povedali, že ukazuje dvojitý meter Západu na slobodu prejavu. Tento výkrik však zdvihol obočie medzi kritikmi Kremľa - v roku 2018 sa ruské úrady pokúsili zablokovať Telegram, ale nepodarilo sa im to a nakoniec zákaz v roku 2020 stiahli.

Vo vyhlásení zverejnenom na svojej platforme Telegram uviedol, že nemá čo skrývať, pretože dodržiava zákony EÚ vrátane zákona o digitálnych službách a jeho moderovanie je „v rámci priemyselných štandardov a neustále sa zlepšuje“"Je absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužitie tejto platformy," uvádza sa v príspevku Telegramu.

"Takmer miliarda používateľov na celom svete používa Telegram ako prostriedok komunikácie a ako zdroj dôležitých informácií. Čakáme na rýchle vyriešenie tejto situácie. Telegram je s vami všetkými."

Telegram založili Durov a jeho brat v nadväznosti na tvrdý zásah ruskej vlády po masových prodemokratických protestoch, ktoré otriasli Moskvou na konci rokov 2011 a 2012. Odišiel po tom, čo stratil kontrolu nad svojou predchádzajúcou spoločnosťou sociálnych médií Vkontakte (VK).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sky News, Foto: AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies