Kríza na Sicílii: Nedostatok vody spôsobuje nárast cien + VIDEO

NETKY.SK • 27 August 2024, 14:39 • 3 min
Kríza na Sicílii: Nedostatok vody spôsobuje nárast cien + VIDEO

CALTANISSETTA - Mnohí obyvatelia musia platiť za dodatočné dodávky vody z cisterien.

slovakia

left justify in out

Taliansky ostrov Sicília čelí extrémnemu suchu, ktoré spôsobilo, že niektorí obyvatelia nemajú prístup k tečúcej vode už dva mesiace. Tisíce ľudí sa teraz spoliehajú na nákup vody z neoficiálnych cisterien, ktoré predávajú vodu za neprimerané ceny, uvádza Reuters.

"Sicíliu trápia zrážky výrazne pod historickým priemerom už štyri roky. Vláda preto v máji vyhlásila na ostrove núdzový stav, a voda je teraz na prídel v desiatkach vnútrozemských miest," vysvetlili miestne úrady.

"Sicílčania sú na nedostatok vody zvyknutí, ale extrémne dlhotrvajúce sucho spôsobilo, že ich domáce zásoby prestávajú stačiť. Niektorí obyvatelia mesta Caltanissetta majú tečúcu vodu len niekoľko hodín týždenne," uviedol jeden z obyvateľov, ktorý priznal, že mnohí musia platiť za dodatočné dodávky vody z cisterien.

Dopyt po vode značne prevyšuje dodávky, čo zneužívajú majitelia nelegálnych cisterien, ktorí predávajú vodu za premrštené ceny.

"Voda je oficiálne považovaná za verejný statok a súkromné pramene a studne by mali slúžiť len pre osobnú potrebu. Distribúcia je povolená iba z verejných zdrojov prostredníctvom licencovaných cisterien," vysvetlil miestny úradník.

Mnohé cisterny však fungujú bez registrácie, a ich prevádzkovatelia dodávajú obyvateľom vodu z nekontrolovaných zdrojov. "Úrady v niekoľkých sicílskych mestách tento rok udelili pokuty za neoprávnenú distribúciu a predaj kontaminovanej vody v hodnote niekoľko tisíc eur," dodali miestne médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Reuters, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies