Zrútenie priehrady v Sudáne si vyžiadalo najmenej 60 mŕtvych a stovky nezvestných

NETKY.SK • 27 August 2024, 17:25 • 2 min
Zrútenie priehrady v Sudáne si vyžiadalo najmenej 60 mŕtvych a stovky nezvestných

CHARTÚM - Priehrada Arbaat vo východnom Sudáne sa v nedeľu zrútila a spôsobila vážne záplavy, ktoré si vyžiadali najmenej 60 obetí, pričom stovky sú stále nezvestné, informoval v pondelok sudánsky predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

Omer Issa Tahir, šéf vodárenskej spoločnosti v štáte Červené more, dodal, že pretrhnutie priehrady zdevastovalo dediny neďaleko Port Sudan, hlavného mesta štátu. Zdôraznil naliehavú potrebu zásahov v oblasti priehrady a okolitých dedín, pričom zdôraznil riziká, akými sú uštipnutie škorpiónom a hadom pre tých, ktorí vyliezli na hory, aby unikli vode.

"Prioritou je evakuovať tých, ktorých povodne uviazli," povedal Tahir a dodal, že záchranné tímy v súčasnosti pracujú na ich dosiahnutí.

Miestne médiá uviedli, že zrútenie priehrady spôsobené silnými dažďami viedlo k intenzívnym záplavám s nahromadeným bahnom, ktoré zničili okolité dediny a sťažili záchranné práce.

Priehrada, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov severne od Port Sudan, mala nádrž s kapacitou 25 miliónov metrov kubických a bola hlavným zdrojom vody pre mesto.

Fotografia urobená 26. augusta 2024 ukazuje oblasť zaplavenú záplavami po zrútení priehrady Arbaat v štáte Červené more v Sudáne.
Fotografia urobená 26. augusta 2024 ukazuje oblasť zaplavenú záplavami po zrútení priehrady Arbaat v štáte Červené more v Sudáne.
Zdroj: Xinhua / Sudan's Transitional Sovereign Council

OSN uvádza, že silné dažde a záplavy postihli od júna v celej vojnou zničenej krajine približne 317 000 ľudí. Sudánsky meteorologický úrad očakáva, že dažde a záplavy budú pokračovať až do polovice septembra.

Záplavy sú v Sudáne opakujúcim sa problémom, ktorý sa zvyčajne vyskytuje od júna do októbra. Nedávne prudké dažde mali za následok značné straty na životoch a škody na poľnohospodárskej pôde.

Tohtoročné obdobie dažďov zhoršilo humanitárnu krízu v Sudáne, ktorý už zápasí so smrteľným konfliktom medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými silami rýchlej podpory.

Od začiatku konfliktu 15. apríla 2023 si konflikt vyžiadal najmenej 16 650 životov. Podľa najnovších údajov OSN je v súčasnosti v Sudáne vnútorne vysídlených približne 10,7 milióna ľudí, pričom približne 2,2 milióna ďalších hľadá útočisko v susedných krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Sudan's Transitional Sovereign Council
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies