Gabčíkovo: Taraba viedol s Lantosom ďalšie kolo rokovaní

NETKY.SK • 28 August 2024, 08:21 • 2 min
Gabčíkovo: Taraba viedol s Lantosom ďalšie kolo rokovaní

BRATISLAVA - Zúčastnil sa na nich aj generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Peter Molda a generálny riaditeľ maďarskej energetickej spoločnosti MVM Gábor Orbán.

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia Tomáš Taraba viedol slovenskú delegáciu na rokovaniach v Bratislave s maďarskou delegáciou vedenou ministrom energetiky Csabom Lantosom o ukončení 30-ročného sporu v súvislosti s výstavbou Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros.

Zúčastnil sa na nich aj generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Peter Molda a generálny riaditeľ maďarskej energetickej spoločnosti MVM Gábor Orbán. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

"Za necelého polroka sa uskutočnilo už sedem bilaterálnych rokovaní splnomocnencov vlád, delegácií a expertov," podotkol rezort. Obidve strany sa podľa neho zhodujú na tom, že je potrebné zosúladiť súčasný stav s právnym stavom a nájsť obojstranne prospešné riešenie, ktoré zaistí protipovodňovú ochranu a medzinárodnú aj rekreačnú a športovú plavbu.

Taktiež prispeje k zlepšeniu environmentálnych podmienok a zlepší aj energetické využitie hydropotenciálu Dunaja na Vodnej elektrárni Gabčíkovo.

"Ako dobrí susedia chceme spor ukončiť vo vzájomnej úcte, dobrých vzťahoch, ale tak, aby oba štáty našli trvalo akceptovateľné riešenie, čo len vytvorí predpoklad pre ešte väčšie nakopnutie spolupráce aj v ďalších oblastiach. Dnešná dynamika a rozsah rokovaní len potvrdzujú, že obe strany chcú dospieť k dohode a v dohľadnej dobe predložiť vládam základné prieniky pre možnú prípravu novej medzinárodnej dohody," vysvetlil Taraba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, Foto: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies