Japonsko tvrdí, že čínska invázia do vzdušného priestoru je „vážnym porušením suverenity“

NETKY.SK • 28 August 2024, 11:36 • 2 min
Japonsko tvrdí, že čínska invázia do vzdušného priestoru je „vážnym porušením suverenity“

TOKIO - Japonsko uviedlo, že narušenie jeho vzdušného priestoru čínskym vojenským špionážnym lietadlom bolo „úplne neprijateľné“, deň po tom, ako krajina na protest predvolala predstaviteľa čínskeho veľvyslanectva v Tokiu.

slovakia

left justify in out

Hlavný tajomník kabinetu Jošimasa Hajaši na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že narušenie vzdušného priestoru – prvé vojenským lietadlom – je „nielen vážnym porušením suverenity Japonska, ale ohrozuje aj našu bezpečnosť“.

Japonská armáda v pondelok oznámila, že o 11:29 (02:29 GMT) bolo detekované čínske prieskumné lietadlo Y-9, ktoré dve minúty krúžilo nad ostrovmi Danjo pri juhozápadnom pobreží hlavného južného ostrova Japonska Kjúšú, pričom boli bojové lietadlá varované, aby opustili vzdušný priestor.

Ministerstvo zahraničných vecí neskôr uviedlo, že si predvolalo úradujúceho čínskeho veľvyslanca Shi Yonga, aby podal dôrazný protest proti narušeniu vzdušného priestoru a požiadal Čínu, aby podnikla preventívne kroky, aby sa takýmto incidentom vyhla.

Veľvyslanectvo sa k incidentu zatiaľ nevyjadrilo. Na pondelkovej tlačovej konferencii ministerstva zahraničných vecí neboli o invázii žiadne otázky.

Hajaši v utorok uviedol, že Tokio naďalej monitoruje čínsku vojenskú činnosť v blízkosti Japonska a je plne pripravené na akékoľvek narušenie vzdušného priestoru.

Podľa japonskej armády medzi aprílom 2023 a marcom 2024 bola nahlásená prítomnosť cudzích lietadiel takmer 669-krát, asi 70 percent času proti čínskym vojenským lietadlám, hoci to nezahŕňalo narušenie vzdušného priestoru.

Japonskí predstavitelia obrany sú čoraz viac znepokojení vojenskou spoluprácou medzi čínskymi a ruskými vzdušnými silami, ako aj čoraz asertívnejšou aktivitou Číny okolo japonských vôd a vzdušného priestoru.

Obe krajiny sú zapojené do dlhodobého sporu o ostrovy Senkaku, v Číne známe ako ostrovy Diaoyu.

Neobývaný reťazec ostrovov a skál leží asi 190 námorných míľ (352 km) juhozápadne od Okinavy a od roku 1895 ich ovláda Japonsko. Čína je tiež zapojená do sporov o suverenitu v Juhočínskom mori, kde je čoraz dôraznejšia pri presadzovaní svojich expanzívnych nárokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: AP Photo / Japanese Ministry of Defence
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies