Nové zistenia: Strelec, ktorý chcel zabiť Trumpa, zrejme použil klimatizačnú jednotku, aby sa dostal na strechu

NETKY.SK • 28 August 2024, 13:27 • 2 min
Nové zistenia: Strelec, ktorý chcel zabiť Trumpa, zrejme použil klimatizačnú jednotku, aby sa dostal na strechu

BUTLER - Strelec, ktorý sa minulý mesiac pokúsil zavraždiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, získal prístup na strechu, z ktorej strieľal, keď sa dostal na klimatizačnú jednotku, uviedol zdroj informovaný o vyšetrovaní.

slovakia

left justify in out

Trumpa postrelili do ucha 13. júla na zhromaždení v Butleri v Pensylvánii, jeden účastník zhromaždenia bol zabitý a dvaja ďalší boli zranení predtým, ako protistreľovač tajnej služby zastrelil 20-ročného strelca.

Zdroj uviedol, že video zaznamenané z neďalekej zmrzlinárne ukazuje, ako strelec používa klimatizačnú jednotku, aby vyliezol na strechu budovy, aby sa dostal do pozície asi 450 stôp od miesta, kde Trump začínal svoj prejav.

Vyšetrovatelia pracujú na tom, aby zistili, ako sa strelec Thomas Crooks z neďalekého Bételu mohol dostať na strechu bez toho, aby bol odhalený. Zistili, že si pred incidentom kúpil rebrík, no vylúčili, že by jeden slúžil na získanie prístupu na strechu.

Agenti tajnej služby pomáhajú odniesť Trumpa z javiska v Butleri 13. júla.
Agenti tajnej služby pomáhajú odniesť Trumpa z javiska v Butleri 13. júla.
Zdroj: Yahoo News / NBC News

Viacerí svedkovia tvrdia, že videli Crooksa na streche chvíľu predtým, ako zazneli výstrely, a miestny policajt vyliezol, videl ho so zbraňou a vysielal varovanie. Ale varovanie sa nikdy nedostalo k agentom tajnej služby, ktorí chránili Trumpa, svedčil riaditeľ agentúry a asi o 40 sekúnd neskôr zazneli výstrely.

Vyšetrovatelia uviedli, že sa domnievajú, že Crooks použil pištoľ so skladacou hlavňou, ktorá mu umožnila pohybovať sa v dave s nezistenou zbraňou.

Budova bola mimo bezpečnostného obvodu zriadeného tajnou službou, ale poskytovala jasný záber na Trumpa. Sídli v ňom spoločnosť na výrobu plastov a skla.

Kimberly Cheatle toto leto odstúpila z funkcie riaditeľky tajnej služby po tom, čo ju zákonodarcovia vyzvali, aby odstúpila.

Viacerí predstavitelia tajnej služby boli prepustení z dôvodu ich akcií, ktoré viedli k pokusu o atentát a reagovali naň, vrátane špeciálneho agenta tajnej služby zodpovedného za pobočku v Pittsburghu, ktorého kancelária bola zodpovedná za koordináciu bezpečnostného plánu s vedením miestnych orgánov činných v trestnom konaní.

Minulý týždeň v Asheboro v Severnej Karolíne Trump usporiadal svoje prvé vonkajšie zhromaždenie od pokusu o atentát, pričom hovoril spoza nepriestrelného skla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Yahoo News / NBC News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies