Prezident vymenoval nových vysokoškolských profesorov + VIDEO

NETKY.SK • 28 August 2024, 14:52 • 2 min
Prezident vymenoval nových vysokoškolských profesorov + VIDEO

BRATISLAVA - Na vymenovaní profesorov sa zúčastnili aj minister školstva Tomáš Drucker, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský, predseda Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer a podpredseda Rady vysokých škôl Lukáš Šoltés.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prezident SR Peter Pellegrini v stredu vymenoval 21 nových vysokoškolských profesorov a odovzdal im vymenúvacie dekréty v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu.

V príhovore k novým profesorom zdôraznil, že titul profesora predstavuje nielen vysokú úroveň odborných schopností, ale aj morálne a ľudské kvality, ktoré formujú ich osobnosti. "Je to významný medzník vo vašom osobnom aj profesionálnom živote," povedal.

"Zastupujete rôzne technické a prírodovedné odbory, medicínu, právo, kriminológiu, jazykovedu a literatúru. Vaším spoločným menovateľom je však poslanie odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti ďalším generáciám," uviedol prezident.

Dodal, že misia profesorov nekončí len v prednáškových miestnostiach univerzít. "Vaša práca a autorita majú význam pre celú spoločnosť, odbornú aj laickú," priblížil prezident.

Prezident sa dotkol aj aktuálnej témy postfaktuálnej doby, kde sa často spochybňujú vedecky overené fakty. "Internet vytvára ilúziu rovnosti, kde každý môže vyjadrovať názory aj v oblastiach, na ktoré nemá žiadnu kvalifikáciu. Nemôžeme však diskutovať o tom, či je Zem plochá. Takéto diskusie nás vracajú do minulosti, a my sa musíme sústrediť na budúcnosť," uviedol Pellegrini.

Podľa prezidenta budúcnosť patrí znalostnej ekonomike, odborom s vysokou pridanou hodnotou, umelej inteligencii a ďalším novým výzvam. "Vzdelanie, šikovnosť našich ľudí a ich odborná erudícia sú jednou z najcennejších surovín Slovenska. Vy, profesori, máte úlohu podporiť a rozvíjať tieto hodnoty, aby bola naša spoločnosť vzdelanejšia, múdrejšia a kvalifikovanejšia," uzavrel.

Na vymenovaní profesorov sa zúčastnili aj minister školstva Tomáš Drucker, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský, predseda Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer a podpredseda Rady vysokých škôl Lukáš Šoltés.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies