Poľsko prekonáva rekordy: Na obranu chce dať takmer 5 percent HDP

NETKY.SK • 28 August 2024, 19:39 • 2 min
Poľsko prekonáva rekordy: Na obranu chce dať takmer 5 percent HDP

VARŠAVA - Návrh poľského štátneho rozpočtu na budúci rok počíta s rekordne vysokými výdavkami na obranu, uviedol poľský premiér Donald Tusk. Ešte pred premiérovou tlačovou konferenciou námestník ministra obrany Stanislaw Wziatek povedal, že Poľsko plánuje vynaložiť na obranu v budúcom roku 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Poľsko svoje obranné výdavky zvýšilo po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

„Rozhodli sme pre rekordne vysoké výdavky na obranu, hovoríme tu o takmer 190 miliardách zlotých (asi 1,1 bilióna Sk), o viac ako 186 miliardách (asi 1,08 bilióna Sk), ak si dobre pamätám,“ povedal Tusk s pripomienkou, že aj minuloročné výdavky na obranu tiež boli rekordné.

Výdavky na obranu v tomto roku v rámci rozpočtu a fondu podpory ozbrojených síl majú predstavovať 4,1 - 4,2 percenta HDP, čiže okolo 159 miliárd zlotých, napísala agentúra PAP a dodala, že o rok skôr išlo na obranu 111,2 miliardy zlotých, teda približne 3,9 percenta HDP.

Ilustračné foto - prehliadka poľskej armády počas každoročných osláv sviatku poľských ozbrojených síl vo Varšave (15. augusta 2024)
Ilustračné foto - prehliadka poľskej armády počas každoročných osláv sviatku poľských ozbrojených síl vo Varšave (15. augusta 2024)
Zdroj: AP

Poľsko ako jediný člen NATO vynakladá na obranu viac ako štyri percentá HDP, čím predbehlo Estónsko, USA, Lotyšsko a Grécko, ktorí v tomto roku ako jediní spojenci v Severoatlantickej alianci vydali viac ako tri percentá HDP, poznamenala PAP.

Pripustila, že inak vec vyzerá v absolútnych číslach, pretože obranné výdavky najväčších európskych ekonomík na čele s Veľkou Britániou, Nemeckom, Talianskom či Francúzskom sú stále výrazne vyššie ako v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PAP, ČTK, Foto: AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies