Ohnivá guľa nad Švajčiarskom: Satelit Starlink zhorel v atmosfére + VIDEÁ

NETKY.SK • 29 August 2024, 09:50 • 2 min
Ohnivá guľa nad Švajčiarskom: Satelit Starlink zhorel v atmosfére + VIDEÁ

V utorok večer nad Švajčiarskom vzbudil pozornosť tajomný ohnivý úkaz. Ukázalo sa, že šlo o satelit Starlink, ktorý pri vstupe do atmosféry zhorel. Satelity Starlink od SpaceX majú za úlohu zabezpečiť rýchly internet na celom svete.

slovakia

left justify in out

Švajčiarsko v utorok večer zmiatla ohnivá guľa na nočnej oblohe.

Teraz je jasné, že dôvodom tajomného a jasne osvetleného nebeského úkazu, ktorý sa rýchlo pohyboval, bol satelit Starlink, ktorý vstúpil do zemskej atmosféry nad Švajčiarskom a zhorel.
Satelity Starlink, ktoré patria leteckej spoločnosti SpaceX Elona Muska, sú navrhnuté na poskytovanie rýchleho internetu v širokom rozsahu.

Tieto satelity sa pohybujú vo výške približne 500 kilometrov. SpaceX je bezpochyby najväčším operátorom s viac ako 5 000 satelitmi Starlink na obežnej dráhe, pričom celkovo plánuje okolo 42 000 satelitov.

Svetelná šou je špeciálnou udalosťou aj pre pozorovateľov v USA.

Na sociálnych sieťach sa zdieľa množstvo videí.

Satelity Starlink je možné znova a znova vidieť nad Švajčiarskom.

Zvyčajne sa pohybujú po oblohe ako rýchlo sa pohybujúci reťazec svetiel. Pretože satelity lietajú tak nízko, sú vždy mimoriadne jasné.

Starlink prvýkrát preletel nad Švajčiarskom v roku 2020 .

Pribúdajúci vesmírny odpad ohrozuje cestovanie vesmírom


Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA zlyhané satelity alebo iný vesmírny odpad vo výške menšej ako 600 kilometrov spadnú späť na Zem v priebehu niekoľkých rokov.

Zvyčajne zhoria pri opätovnom vstupe do atmosféry. Milióny kusov odpadu v súčasnosti lietajú okolo Zeme ako vesmírny odpad.

Okrem toho podľa Európskej vesmírnej agentúry Esa obieha okolo planéty viac ako 12 500 satelitov – mnohé z nich sú už nefunkčné.

Podľa SpaceX nepredstavujú havarované satelity žiadnu hrozbu pre verejnú bezpečnosť.

Iná situácia je pri cestovaní do vesmíru: Čínsku vesmírnu stanicu „Tiangong“ („Nebeský palác“) zasiahli pred mesiacmi vesmírne odpadky.

Medzinárodná vesmírna stanica ISS sa tiež musí znova a znova vyhýbať úlomkom.

Obrazok
Zdroj: express.co.uk

Milióny úlomkov - nebezpečenstvo pre ľudí?

Vesmírny odpad však nepozostáva len zo satelitov. Podľa údajov Esa v súčasnosti obieha okolo Zeme viac ako milión „antropogénnych“ objektov – teda objektov vytvorených ľuďmi – s priemerom od jedného do desiatich centimetrov.

Odhadovaný počet ešte menších častíc je podstatne vyšší.

Aké sú nebezpečenstvá na povrchu Zeme?

Dodnes nie je známy prípad, že by ľuďom ublížili padajúce trosky z vesmíru.

V marci však niekoľko kilogramov vážiaci kus kovu prerazil strechu a dve poschodia obytnej budovy v Neapole na Floride. Nikto sa nezranil, no syn rodiny bol v tom čase len dve izby od diery v strope. Podľa odborníkov mohol objekt pochádzať z ISS.


To, že doteraz došlo k tak málo incidentom, je zrejme primárne spôsobené tým, že väčšinu zemského povrchu pokrývajú oceány. V prípade kontrolovaných opätovných vstupov, ako napríklad z ruskej stanice Mir v roku 2016, je koridor pre opätovný vstup špecificky vybraný tak, aby ležal nad morom, aby sa minimalizovalo riziko škôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: bluewin.ch, Foto: watchers.news
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies