Izrael súhlasí s lokálnymi humanitárnymi prestávkami v Gaze kvôli očkovaniu proti detskej obrne, tvrdí WHO

NETKY.SK • 30 August 2024, 10:43 • 2 min
Izrael súhlasí s lokálnymi humanitárnymi prestávkami v Gaze kvôli očkovaniu proti detskej obrne, tvrdí WHO

GAZA - Zdravotnícki pracovníci boli pripravení spustiť očkovanie, aby zabránili obávanému prepuknutiu detskej obrny v Gaze po tom, čo Izrael a teroristická skupina Hamas súhlasili s čiastočným prerušením bojov na niekoľko dní v niektorých častiach Pásma, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia.

slovakia

left justify in out

Detský fond WHO a OSN UNICEF dúfajú, že poskytnú orálne vakcíny proti poliovírusu typu 2 (cVDPV2) viac ako 640 000 deťom v Pásme po tom, čo sa dieťa na palestínskom území nakazilo prvým potvrdeným prípadom za posledných 25 rokov.

Odborníci tvrdia, že bez očkovania a prestávok v bojoch na uľahčenie kampane môže vypuknúť epidémia, ktorá po mesiacoch vojny uvrhne civilné obyvateľstvo enklávy do ďalšej biedy.

Očkovacia kampaň, opísaná ako „humanitárne prestávky“, ktoré budú trvať tri dni v rôznych oblastiach vojnou zničeného územia, sa začne v nedeľu v centre Gazy, povedal Rik Peeperkorn, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na palestínskych územiach.

Potom bude nasledovať ďalšia trojdňová prestávka v južnej Gaze a potom ďalšia v severnej Gaze.

Vysídlení Palestínčania prechádzajú okolo odpadových vôd tečúcich do ulíc Khan Younis na juhu Gazy, 4. júla 2024.
Vysídlení Palestínčania prechádzajú okolo odpadových vôd tečúcich do ulíc Khan Younis na juhu Gazy, 4. júla 2024.
Zdroj: AP Photo / Jehad Alshrafi

Skupiny pomoci uviedli, že sú potrebné minimálne sedemdňové prestávky. "Nehovorím, že toto je ideálna cesta vpred. Ale toto je uskutočniteľná cesta vpred,“ povedal Peeperkorn o humanitárnych prestávkach, ktoré boli podľa neho koordinované s izraelskými úradmi. "Stane sa to a malo by sa to stať, pretože máme dohodu," dodal.

Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua bezprostredne nekomentovala. V stredu večer Netanjahuova kancelária odmietla správu, že súhlasila s prímerím, ale uviedla, že „určuje určité oblasti v pásme“ na prestávky.

Podľa správy Channel 13 o tom rozhodol Netanjahu a vysokí predstavitelia obrany po silnom tlaku amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena počas minulotýždňovej návštevy regiónu.

Hovorca Hamasu, ktorý sa po takmer 11 mesiacoch intenzívnych vojen v pásme už dlho snažil o zastavenie nepriateľských akcií, aby sa preskupilo, povedal vo štvrtok londýnskemu spravodajskému webu Al-Araby Al-Jadeed, že skupina súhlasila s tým, čo označila ako sedem-dňové humanitárne prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Channel 13, Foto: AFP / Omar Al-Qattaa
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies