Prečo si idealizujeme celebrity? Glamorizované pozlátko vidíme cez ružové okuliare, realita je často iná

NETKY.SK • 1 September 2024, 15:22 • 2 min
Prečo si idealizujeme celebrity? Glamorizované pozlátko vidíme cez ružové okuliare, realita je často iná

Chceme, aby bol svet jednoduchý, ale každý má komplikovaný život. boli časy, keď by sme kráľovnú radi sledovali, pretože sme si mysleli, že žila rozprávkový život, ale keď reagovali na vonkajšie sily a museli do svojho života pozývať médiá, čoskoro sme si uvedomili, že sú rovnako nefunkčné ako naše rodiny. Napriek tomu stále chceme veriť v rozprávku – to je dôvod, prečo je séria Netflix, The Crown, taká úspešná.

slovakia

left justify in out

Nie je potrebné definovať, čo je celebrita, keďže väčšina ľudí tento pojem veľmi dobre pozná. Sú to ľudia, ktorí sa často objavujú na obrazovke našej televízie, o ktorých čítame v novinách a ktorých sledujeme na sociálnych sieťach. Sú to idoly, ktoré vytvorili odborníci na styk s médiami a verejnosťou.

Naša predstavivosť a naše tajné túžby sú často faktormi, ktoré nás priťahujú k určitým celebritám. Celebrity sa nerodia; sú vyrobené. Niekedy je ich sláva dosť krátka a niekedy, ak sú talentovaní, ich sláva môže trvať dlhšie. Títo ľudia môžu byť talentovaní alebo len obyčajní ľudia bez špeciálneho talentu, ktorí sa z nejakého dôvodu objavili aspoň niekoľkokrát v televízii, vo filmoch, na pódiu alebo ľudia, ktorí sa objavili v reality show. 

Zvykli sme si ich idealizovať, milovať a romantizovať ich život dokonca ich každodenné problémy prehliadať a túžiť byť nimi či s nimi. Všetko to má svoje psychologické dôvody. Čítajte ďalej a my vám prezradíme viac.

Zaujímavejší život ako ten náš?

Títo ľudia sa objavujú v médiách, čo nám umožňuje nahliadnuť do ich života. Zdá sa, že žijú iným a zaujímavejším životným štýlom ako je ten náš, alebo sa nás o tom snažia médiá len presvedčiť. Máme už vo svojej podstate zakorenené, že sme prirodzene zvedaví na to, čo sa zdá byť lepšie, väčšie, bohatšie, známe alebo mocnejšie ako my samotní.

Túžime nahliadnuť do života nášho idola, obľúbenej celebrity, ktorá má na pohľad tak prepychový život. Napokon...nemusí to byť len celebrita, Tu sa bavíme aj o influenceroch či akýchkoľvek médiami glamorizovaných ľuďoch. Prahneme túžbou po skúmaní ich talentu, životného štýlu a podobne. Kúpila si produkt, ktorý plánujete kúpiť aj vy vaša obľúbená celebrita? A takto presne funguje marketing.

Často si život celebrít gmalorizujeme do nadľudských rozmerov.
Často si život celebrít gmalorizujeme do nadľudských rozmerov.
Zdroj: foto: getty images

Klebety na večerný oddych?

Každý má rád klebety a pokiaľ ide o známe osobnosti, klebety sa zdajú zaujímavejšie a 'hodnotnejšie'. Ľudia radi počúvajú, čítajú alebo sledujú, čo iní ľudia robia a hovoria, aj keď to vôbec nie je dôležité. To je vlastne jeden z dôvodov, prečo sú reality show také populárne.

Radi sledujeme pekných ľudí, ktorí nosia pekné oblečenie. Radi sledujeme ľudí, ktorí robia veci alebo idú na miesta, ktoré si nemôžeme dovoliť. To odvádza našu myseľ od našich problémov a dáva nám ochutnať kúzlo a slávu. Či už ide o klebety a škodoradostné reči alebo skrátka relaxáciu nad nenáročnou reality show..., tieto veci nás často vedia priviesť na iné myšlienky keď sme samy preťažení.

Uctievanie celebrít môže byť problematické, keď sa z obdivu stane posadnutosť. Môže to byť nebezpečné, ak náklonnosť k celebrite nadobudne príliš veľkú dôležitosť, a to až do bodu, keď utrpia skutočné vzťahy a priateľstvá, alebo do bodu, keď sa jednotlivec stane príliš posadnutým celebritou. Posadnutosť môže viesť k pocitom úzkosti a podporovať návykové správanie. „Míňať čas alebo peniaze, ktoré nemáte, alebo sa zadlžovať napríklad za produkt či odporúčanie celebrít, je nezdravé správanie,“ tvrdí terapeutka Nicholette Leanza.

Chceme ich status a slávu

Veľa z nás ako je už vyššie spomínané glamorizuje život celebrít. Na pohľad vyzerá v médiách krásne, nablýskane.., drahé autá, luxusné reštaurácie, vzťahy s tými najznámejšími mužmi či ženami. Často túžime po takom živote ale to nie je jediné po čom  prahneme. Chceme obdiv, akúsi formu lásky, ktorú získavajú celebrity či už v komentároch alebo v davoch na autogramiádach a podobne. Chceme pohodlnosť, túžime mať jednoduchý život, ktorý si myslíme, že nám peniaze celebrít poskytnú.

Často nevnímame druhú stranu mince, prehliadame hejty v komentároch, ohrozovanie súkromnia či časté lúpeže cenného majetku úspešných a mediálne slávnych osobností. Vrátane ohrozovania bezpečnosti ich rodín. Je status celebrity naozaj garantované pohodlie?

Každý z nás si aspoň raz predstavil aké by to bolo byť slávnym. Túto vlastnosť celebritám často závidíme či už v dobrom alebo v zlom.
Každý z nás si aspoň raz predstavil aké by to bolo byť slávnym. Túto vlastnosť celebritám často závidíme či už v dobrom alebo v zlom.
Zdroj: foto: istock

Glamorizované pozlátko

Väčšina z nás zažila prinajmenšom posadnutosť celebritami na nízkej úrovni. Väčšina ľudí sa v určitom alebo inom momente ocitla v očarení života celebrít, posadnutých tým, čo robia, s kým chodia a ako žijú. Problém je v tom, že to môže ovplyvniť rozhodnutia, ktoré robíme v našich životoch bez toho, aby sme si to uvedomovali. 

Chceme, aby bol svet jednoduchý, ale každý má komplikovaný život. boli časy, keď by sme kráľovnú radi sledovali, pretože sme si mysleli, že žila rozprávkový život, ale keď reagovali na vonkajšie sily a museli do svojho života pozývať médiá, čoskoro sme si uvedomili, že sú rovnako riskantné a nefunkčné ako naše rodiny. Napriek tomu stále chceme veriť v rozprávku – to je dôvod, prečo je séria Netflix, The Crown, taká úspešná. Celebrity sledujeme prostredníctvom sociálnych sietí a táto nablýskaná verzia ich života často vyzerá dokonale. Mnoho ľudí sa chytí do pasce a snažia sa napodobniť túto dokonalosť vo svojom vlastnom živote, ale je to jednoducho nemožné. Vidíme len to najdôležitejšie z ich príbehu; showreel. Veď obyčajný sa nepredáva.   

Je dôležité si pripomenúť, že s celebritami zažívame parasociálne vzťahy – nie skutočné vzťahy. 

Fotografia Rooney Mara a Joaquin Phoenix z novej knihy Grega Williamsa „Photo Breakdowns: The Stories Behind 100 Portraits“
Fotografia Rooney Mara a Joaquin Phoenix z novej knihy Grega Williamsa „Photo Breakdowns: The Stories Behind 100 Portraits“
Zdroj: foto: Greg Williams/Cider Mill Press

Život celebrít predstavuje iba pozitívnu stránku života, ako je pôvab, luxus, vzrušenie a úspech. Ľudia využívajú celebrity ako únikovú bránu z krutej reality a snažia sa cez ne prežiť. Skutočný život je plný vzostupov a pádov a nikto, dokonca ani superhviezdy, nie je imúnny voči nepriazni osudu. Človek často vníma celebrity ako ľudí, ktorí majú v živote len dobro. Vidia len pozitívne stránky, ale nevedia, že práve títo ľudia trpia najviac vnútorne aj navonok, jediné je, že jednoducho neprejavujú svoje emócie a pocity, keďže sú vždy prítomní v centre pozornosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: this.deakin.edu.au. titulná foto: getty images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies