Slávnu "ruskú špiónsku" veľrybu našli mŕtvu v nórskych vodách

NETKY.SK • 2 September 2024, 09:03 • 2 min
Slávnu "ruskú špiónsku" veľrybu našli  mŕtvu v nórskych vodách

NÓRSKO - Biela veľryba beluga menom Hvaldimir, ktorá bola prvýkrát spozorovaná v Nórsku neďaleko ruských vôd s postrojom, ktorý podnietil dohady, že môže byť moskovským špiónom, bola nájdená mŕtva.

slovakia

left justify in out

Nórska verejnoprávna televízia NRK informovala, že mŕtvolu veľryby našli v sobotu plávať v zálive Risavika na juhu Nórska otec a syn, ktorí boli na rybách.

Beluga, pomenovaná kombináciou nórskeho slova pre veľrybu - hval - a krstného mena ruského prezidenta Vladimira Putina, bola vytiahnutá z vody pomocou žeriavu a prevezená do neďalekého prístavu, kde ju odborníci preskúmajú.

„Nanešťastie sme našli Hvaldimira plávať v mori. Zomrel, ale nie je bezprostredne jasné, čo je príčinou smrti,“ povedal pre NRK morský biológ Sebastian Strand a dodal, že na zvierati neboli viditeľné žiadne väčšie vonkajšie zranenia.

Strand, ktorý v mene neziskovej organizácie Marine Mind so sídlom v Nórsku posledné tri roky sledoval Hvaldimirove dobrodružstvá, povedal, že ho náhla smrť veľryby hlboko zasiahla.

„Je to úplne hrozné,“ povedal Strand. „Od piatku bol zrejme v dobrom stave. Takže musíme len zistiť, čo sa tu mohlo stať.“



Veľrybu dlhú 4,2 metra a vážiacu 1 225 kilogramov prvýkrát spozorovali rybári neďaleko severného ostrova Ingøya, neďaleko arktického mesta Hammerfest, v apríli 2019, keď mala na sebe postroj a niečo, čo vyzeralo ako držiak na malú kameru a pracku s textom „Vybavenie Petrohrad“. To vyvolalo obvinenia, že beluga je „špionážna veľryba“. Podľa odborníkov je známe, že ruské námorníctvo cvičí veľryby na vojenské účely.

V priebehu rokov belugu videli vo viacerých nórskych pobrežných mestách a rýchlo sa ukázalo, že je veľmi krotká a rada sa hrá s ľuďmi, uviedla NRK.

Mimovládna organizácia Marine Mind na svojej stránke uviedla, že Hvaldimir sa veľmi zaujímal o ľudí a reagoval na signály rúk. „Na základe týchto pozorovaní sa zdá, že Hvaldimir sa do Nórska dostal preplávaním z ruských vôd, kde bol pravdepodobne držaný v zajatí,“ uvádza sa v správe.

Nórske médiá špekulovali, či Hvaldimír mohol byť v Rusku použitý ako „terapeutická veľryba“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: AP / Jorgen Ree Wiig
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies