Donald Tusk: Poľsko buduje jednu z najsilnejších armád v Európe + VIDEO

NETKY.SK • 2 September 2024, 11:08 • 2 min
Donald Tusk: Poľsko buduje jednu z najsilnejších armád v Európe + VIDEO

VARŠAVA - Premiér pripomenul, že počas viac ako päť rokov trvajúcej druhej svetovej vojny a brutálnej nemeckej okupácie Poľsko stratilo šesť miliónov obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Poľský premiér Donald Tusk vyhlásil, že Poľsko chce byť "silným hráčom pri budovaní globálnej bezpečnosti." Pri príležitosti 85. výročia začiatku druhej svetovej vojny tiež uviedol: "Budujeme najmodernejšiu armádu v Európe a jednu z najsilnejších v Európe," aby Poľsko mohlo aktívne prispieť k jednote a sile NATO a európskeho kontinentu.

Tusk zdôraznil, že "Poľsko chce chrániť civilizáciu a už nikdy nechce vystaviť krajinu akýmkoľvek rizikám."

Premiér pripomenul, že počas viac ako päť rokov trvajúcej druhej svetovej vojny a brutálnej nemeckej okupácie Poľsko stratilo šesť miliónov obyvateľov, čo predstavuje šestinu jeho populácie, vrátane troch miliónov Židov. Krajina tiež utrpela obrovské straty na infraštruktúre, priemysle a poľnohospodárstve.

Predchádzajúca pravicová poľská vláda požadovala od Nemecka odškodné vo výške 1,3 bilióna eur. Súčasný Tuskov kabinet zmiernil požiadavku na určitú formu kompenzácie, ktorá by mohla posilniť väzby medzi oboma susedmi.

Nemecko tvrdí, že záležitosť je uzavretá, pretože po vojne zaplatilo odškodné východnému bloku vedenému Moskvou. Varšava však trvá na tom, že z toho nedostala žiadny podiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Donald Tusk, Foto: FB/Donald Tusk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies