Politici oplakávajú rukojemníkov, vyjadrujú rozhorčenie nad Hamasom a opätovne vyzývajú na ukončenie vojny

NETKY.SK • 2 September 2024, 12:38 • 2 min
Politici oplakávajú rukojemníkov, vyjadrujú rozhorčenie nad Hamasom a opätovne vyzývajú na ukončenie vojny

WASHINGTON - Po tom, ako izraelské obranné sily našli telá šiestich rukojemníkov, prišli kondolencie z Bieleho domu, od členov Kongresu a z politických kampaní.

slovakia

left justify in out

Politici z oboch strán smútili za smrťou šiestich rukojemníkov vrátane amerického občana Hersha Goldberga-Polina. IDF identifikovali ostatných rukojemníkov ako Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi a rotmajster Ori Danino.

Prezident Joe Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že je „zdrvený a pobúrený“, a zdôraznil, že „vodcovia Hamasu za tieto zločiny zaplatia“. Podobne aj viceprezidentka Kamala Harrisová vo svojom vyhlásení uviedla: „Požehnaním nech je pamiatka Hersha,“ odvolávajúc sa na frázu, ktorú Židia používajú na oplakávanie mŕtvych.

„Hamas je zlá teroristická organizácia,“ uviedla Harrisová vo vyhlásení, ktoré vydala ako viceprezidentka, a nie ako politická kandidátka. „Týmito vraždami má Hamas na rukách ešte viac americkej krvi.“

Harrisovej protikandidát, guvernér Minnesoty Tim Walz, tiež označil Hamas za „brutálnu teroristickú organizáciu“ a na X napísal: „Čo najdôraznejšie odsudzujeme ich pokračujúce zverstvá voči Američanom aj Izraelčanom.“

Jon Polin and Rachel Goldbergová
Jon Polin and Rachel Goldbergová
Zdroj: Yahoo

Biden aj Harrisová sa v nedeľu rozprávali s rodičmi Goldberga-Polina, Rachel Goldbergovou a Jonom Polinom, ako uviedol Biely dom a Harrisová v príspevku na stránke X. Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v nedeľu virtuálne stretol s rodinami amerických rukojemníkov, pričom podľa Bieleho domu diskutovali o Goldbergovej-Polinovej vražde a aktuálnych diplomatických informáciách.

Bývalý prezident Donald Trump na X povedal, že „smútime za nezmyselnou smrťou izraelských rukojemníkov“, ale vinu za smrť pripísal Bidenovi a Harrisovej.

„Naša krajina a naši úžasní ľudia nie sú pod vedením Joea Bidena v bezpečí a pod vedením Kamaly Harrisovej budú v menšom bezpečí,“ povedal. „Tento teror by sa nikdy nestal, keby som bol prezidentom, a prestane v deň, keď sa vrátim do Oválnej pracovne.“

Zľava hore: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino a Eden Yerushalmi. Dole zľava: Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Carmel Gat. Týchto šiestich ľudí zadržiaval Hamas od teroristických útokov zo 7. októbra a ich smrť bola oznámená v sobotu.
Zľava hore: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino a Eden Yerushalmi. Dole zľava: Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Carmel Gat. Týchto šiestich ľudí zadržiaval Hamas od teroristických útokov zo 7. októbra a ich smrť bola oznámená v sobotu.
Zdroj: Yahoo

Biely dom už niekoľko mesiacov presadzuje návrh prímeria, ktorý by viedol k prepusteniu rukojemníkov. Rokovania však neboli úspešné. V nedeľu, keď tisíce Izraelčanov protestovali v uliciach Tel Avivu za dohodu o rukojemníkoch, americkí politici opakovali výzvy na návrat rukojemníkov domov.

„Iba prímerie privedie rukojemníkov bezpečne domov a každý deň bez dohody ohrozuje ich životy, životy Palestínčanov a každý nevinný život v Gaze,“ uviedla poslankyňa Ayanna Pressleyová.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na X uviedol, že cíti „šok a rozhorčenie“, a zdôraznil, že „musí dôjsť k okamžitému prímeriu a prepusteniu všetkých rukojemníkov vrátane našich krajanov Ohada Yahalomiho a Ofera Kalderona“.

Generálny tajomník OSN António Guterres na X uviedol, že táto správa je „zdrvujúcou pripomienkou potreby bezpodmienečného prepustenia všetkých rukojemníkov a ukončenia nočnej mory vojny v Gaze“.

Počas teroristického útoku Hamasu 7. októbra bolo v Izraeli zabitých viac ako 1 200 ľudí a približne 250 ďalších, vrátane šiestich ľudí, ktorých telá boli včera objavené, bolo zajatých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies