Barmský pytón zjedol zaživa ešte väčšieho pytóna sieťovaného

NETKY.SK • 2 September 2024, 13:42 • 2 min
Barmský pytón zjedol zaživa ešte väčšieho pytóna sieťovaného

Barmský pytón bol spozorovaný, ako napadol a zhltol pytóna sieťovaného. Podľa vedcov by mohlo ísť o prvý známy prípad, keď sa tieto dva najväčšie hady na svete navzájom ulovili.

slovakia

left justify in out

Výskumníci v Indii pozorovali túto vzácnu udalosť v roku 2020 a zábery zachytili moment, keď barmský pytón (Python bivittatus) začal hodovať na pytónovi sieťovanom (Malayopython reticulatus) od chvosta nahor, kým bol ešte nažive. Trvalo približne dve hodiny, kým bol had úplne skonzumovaný, uviedli vedci vo výskumnej správe uverejnenej 20. augusta v časopise Reptiles and Amphibians.

„Bola to naozaj nezvyčajná situácia, keď sme našli dve pytóny v tej istej oblasti,“ povedal pre Live Science spoluautor štúdie Ashikur Rahman Shome, ekológ voľne žijúcich živočíchov na Dhaka University v Bangladéši.

Keď vedci dorazili, 3 metre dlhý barmský pytón bol omotaný okolo chvosta o niečo väčšieho pytóna sieťovaného. Ten sa snažil brániť tým, že barmského pytóna zovrel, ale ten nakoniec uvoľnil svoje zovretie a bol prehltnutý od konca chvosta nahor.

Barmský pytón má telo obtočené okolo pytóna sieťovaného, zatiaľ čo ten ho obopína ústami.
Barmský pytón má telo obtočené okolo pytóna sieťovaného, zatiaľ čo ten ho obopína ústami.
Zdroj: Adnan Azad

Barmské pytóny môžu dorásť až do dĺžky 5,8 m, zatiaľ čo pytóny sieťované môžu dosiahnuť až 7,6 m. V tomto prípade bol pytón sieťovaný väčší ako barmský, ale presná dĺžka sa nezaznamenala, povedal Shome.

Prípad sa stal na farme Akiz Wildlife Farm v bangladéšskej divízii Chittagong. Táto oblasť je jedným z mála miest, kde sa prekrývajú areály výskytu pytónov barmských a pytónov sieťovaných. Tieto dva druhy hadov lovia podobné živočíchy, ako sú cicavce, vtáky a jašterice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Live Science, Foto: Adnan Azad
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies