Vedci naznačujú, že lieky na chudnutie „spomaľujú proces starnutia"

NETKY.SK • 2 September 2024, 16:20 • 2 min
Vedci naznačujú, že lieky na chudnutie „spomaľujú proces starnutia"

Lieky na zníženie telesnej hmotnosti môžu spôsobiť revolúciu v zdravotníctve tým, že spomalia proces starnutia a umožnia ľuďom žiť dlhšie a v lepšom zdraví. Toto je dramatické posolstvo popredných vedcov po štúdiách, ktoré boli minulý týždeň prezentované na konferencii Európskej kardiologickej spoločnosti v Londýne.

slovakia

left justify in out

Výskumom sa už zistilo, že semaglutid - známy aj pod obchodnými názvami Wegovy a Ozempic - znižuje riziko úmrtia u ľudí s obezitou alebo nadváhou a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Nové štúdie však ukázali, že liek Ozempic má aj iné účinky, ako sa pôvodne predpokladalo. Vedci zistili, že ľudia, ktorí užívali liek, zomierali menej často zo všetkých príčin, nielen z kardiovaskulárnych príčin.

„Semaglutid má ďalekosiahle výhody, ktoré presahujú naše pôvodné predstavy,“ povedal profesor Harlan Krumholz z Yaleovej lekárskej fakulty. „Nie je to len zabránenie infarktu. Sú to látky podporujúce zdravie. Neprekvapilo by ma, že zlepšenie zdravia ľudí týmto spôsobom skutočne spomaľuje proces starnutia.“

Štúdie boli vypracované na základe štúdie Select v USA, v rámci ktorej sa skúmalo 17 604 ľudí vo veku 45 rokov alebo starších, ktorí mali nadváhu alebo obezitu a mali zistené kardiovaskulárne ochorenie, ale nie cukrovku. Dostávali semaglutid alebo placebo a boli sledovaní viac ako tri roky.

Počas štúdie zomrelo celkovo 833 účastníkov, z toho 58 % na kardiovaskulárne príčiny a 42 % na iné príčiny, pričom najčastejšou príčinou smrti v tejto druhej skupine boli infekcie. Zistilo sa, že u pacientov, ktorí užívali semaglutid, bola pravdepodobnosť úmrtia na infekcie nižšia ako u pacientov v skupine s placebom, pričom semaglutid dôsledne znižoval aj riziko nepriaznivých kardiovaskulárnych následkov.

„Výrazné zníženie úmrtí na nekardiovaskulárne ochorenia, a najmä úmrtí na infekcie, bolo prekvapujúce,“ povedal Benjamin Scirica, profesor z Harvardu a hlavný autor jednej zo štúdií. „Tieto zistenia posilňujú fakt, že nadváha a obezita zvyšujú riziko úmrtia v dôsledku mnohých etiológií, ktoré možno upraviť pomocou terapií, ako je semaglutid.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AP / David J Phillip
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies